SARMS Bijwerkingen

Op zoek naar SARMs bijwerkingen?

Het spreekt voor zich dat SARM’s, ook al zijn ze niet goedgekeurd door de FDA voor menselijk gebruik, steeds populairder worden onder bodybuilders en sportschoolbezoekers, vooral omdat ze een veiligere optie lijken te zijn in vergelijking met steroïden.

Dat gezegd hebbende, moet je in gedachten houden dat SARMs ook bijwerkingen kunnen hebben en dat ze niet bedoeld zijn om als supplementen te worden ingenomen. Hoewel ze niet zo gevaarlijk zijn als steroïden, hebben ze ook bijwerkingen. Je kunt ook SARM’s en Steroïden vergelijken in een ander artikel door hier te klikken.

SARMS bijwerkingen

Bijwerkingen van SARM’s

Laten we eens dieper ingaan op elk van de SARM’s en uitzoeken wat hun bijwerkingen kunnen zijn. Enkele van de populairste SARM’s die worden gebruikt bij bodybuilding zijn de volgende:

 • Ostarine
 • Testolone
 • Andarine
 • Ligandrol

Bijwerkingen van Ostarine

Ostarine is een van de meest gebruikte SARM’s door bodybuilders. De meeste bodybuilders gebruiken het voor spieropbouw en vetverbranding. Geen wonder dat het door de meeste professionele bodybuilders een van de beste SARMs voor bulking wordt genoemd.

Wat je echter in gedachten moet houden is dat het verboden is door het WADA (World Anti-Doping Agency) en een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat het de fysieke fitheid en het uithoudingsvermogen kan verhogen en de gebruiker een onrechtmatig voordeel kan geven ten opzichte van andere concurrenten. Tegelijkertijd is het niet goedgekeurd door de FDA voor menselijke consumptie en kan het leiden tot veel bijwerkingen.

Wat geven klinische gegevens aan?

Er zijn beperkte onderzoeken gedaan naar de interactie van Ostarine met een aantal veelgebruikte medicijnen zoals antibiotica, antischimmelmiddelen, statines en Celebrex en deze onderzoeken hebben geen grote bijwerkingen aangetoond. Er moet echter worden opgemerkt dat deze onderzoeken niet zijn gedaan om de bijwerkingen van deze SARM te controleren.

Klinische studies tonen aan dat hoofdpijn en rugpijn enkele van de bijwerkingen zijn die op korte termijn kunnen optreden. Verder is er veel meer onderzoek nodig om de bijwerkingen van Ostarine op de lange termijn te bestuderen.

Verder dan klinische gegevens

In feite zijn er zo weinig gegevens beschikbaar over Ostarine dat je verder moet kijken dan de klinische studies. Beoordelingen van gebruikers en feedback van mensen die het hebben gebruikt laten een heel ander beeld zien en enkele van de gemelde bijwerkingen zijn onder andere de volgende:

 • Verminderd welbevinden – Eén van de bijwerkingen die veel mannen meldden was dat ze na 9 dagen Ostarine te hebben gebruikt een verminderd gevoel van welbevinden hadden.
 • Testikelpijn – Dit is een andere bijwerking die heel lastig kan zijn. Ik denk dat geen enkele man daar beneden pijn wil hebben.
 • gewrichtspijn – Ostarinegebruik kan ook leiden tot pijn in de gewrichten, zoals gerapporteerd door daadwerkelijke gebruikers.
 • Testosteron onderdrukking – Nadat je klaar bent met de cyclus, kunt u testosteron onderdrukking leidt tot verschillende complicaties. Dit is waarschijnlijk voor te komen in het geval u niet heeft gedaan PCT.
 • Erectiele disfunctie – Dit is weer een ander seksueel probleem dat sommige mannen hebben gemeld. Het spreekt voor zich dat ED bij elke man veel stress kan veroorzaken, vooral als het op jonge leeftijd optreedt.
 • Stoorde slaap – Een andere bijwerking die wordt gerapporteerd is die van een verstoorde slaap. Slaapgebrek kan leiden tot veel gezondheidsproblemen. Het kan stress verhogen en ook de productie van anabole hormonen zoals testosteron en HGH beïnvloeden.
 • Gynaecomastie – Sommige gebruikers hebben ook melding gemaakt van het ontwikkelen van man boobs, wat zeer gênant kan zijn.

Enkele van de andere gerapporteerde bijwerkingen zijn:

 • Depressie
 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid
 • Haaruitval
 • Acne en huidveranderingen
 • Veranderingen in de menstruatiecyclus enz.

Testolone Bijwerkingen

RAD140 of Testolone is populair geworden als vervanging voor testosterontherapie voor mannen met een laag T-gehalte om hun testosteronspiegel te verhogen en zo hun fysieke en seksuele prestaties te verbeteren. Er is echter geen klinisch bewijs dat het helpt om het testosterongehalte bij mannen te verhogen.

Terwijl de bijwerkingen van TRT bekend zijn, is er weinig bekend over hoe RAD140 kan reageren in je lichaam en dus is dit iets dat vermeden moet worden.

Wat nog verontrustender is, is dat het zijn weg heeft gevonden naar bodybuildingkringen, zozeer zelfs dat het de nieuwste trend lijkt te zijn om SARM’s te gebruiken in plaats van steroïden, omdat bekend is dat ze minder bijwerkingen hebben.

De meeste bodybuilders gebruiken RAD140 of Testolone, zoals het in de volksmond heet, om zowel kracht als spieren te krijgen. Niet alleen dit, RAD 140 resultaten tonen aan dat het ook kan worden gebruikt voor het verbeteren van uithoudingsvermogen. Het is belangrijk om hier te vermelden dat RAD140 niet illegaal is, maar het gebruik ervan is verboden in professionele sporten. Het staat op de verboden lijst van het Wereld Anti-Doping Agentschap.

Bijwerkingen van testolone

Hoewel RAD140 nog steeds onderwerp van studie is en er nog niet veel bekend is over de bijwerkingen, kunnen de volgende bijwerkingen gerelateerd aan testosteron optreden:

 • Borsttederheid/groei bij mannen – Met andere woorden, er is een grote kans dat het kan leiden tot gynaecomastie of man boobs.
 • Extensieve groei van lichaamshaar bij vrouwen – Groei van lichaams- en gezichtshaar is een van de bijwerkingen die kunnen optreden bij vrouwen.
 • Veranderingen in libido – Een andere bijwerking is dat het je seksuele drang of zin in seks kan beïnvloeden.
 • Haaruitval – Dit komt waarschijnlijk vaker voor bij mannen die al gevoelig zijn voor haaruitval of die in het verleden last hebben gehad van kaalheid;
 • Stemmingswisselingen, angst, depressie – Veranderingen in je testosteronspiegel kunnen stemmingswisselingen, angst en zelfs depressie veroorzaken.
 • Misselijkheid en braken

Testosterononderdrukking en oestrogeeneffecten

Hoewel veel mensen van mening zijn dat Testolone de testosteron productie in je lichaam niet onderdrukt, suggereren gebruikersreviews een ander verhaal.

RAD140 kan de onderdrukking van de natuurlijke testosteronproductie in je lichaam veroorzaken en ook leiden tot een ophoping van oestrogeen. Als gevolg daarvan kan het leiden tot een verminderd libido, depressie en bijna constante vermoeidheid. Dit niet alleen, het kan ook leiden tot erectiestoornissen, een laag aantal zaadcellen en onvruchtbaarheid bij mannen. Een van de RAD 140 Stacks die je koste wat het kost moet vermijden, is de Stack die RAD 140 combineert met YK-11, omdat van beide bekend is dat ze onderdrukkend werken en kunnen leiden tot het stilvallen van testosteron.

Een belangrijk punt dat hier moet worden vermeld, is dat de mate van onderdrukking of oestrogeenachtige bijwerkingen van gebruiker tot gebruiker kunnen verschillen. Sommige mannen zijn gevoeliger voor het gebruik ervan dan anderen. Wat je daarnaast in gedachten moet houden is dat grotere doses en langer gebruik van elke stof waarschijnlijk de kans op ongewenste bijwerkingen vergroot en RAD140 of Testolone is niet anders.

Prostaatrisico’s

Een van de ernstigste bijwerkingen van testosteron is dat het kan leiden tot prostaatvergroting, waardoor de kans op prostaatkanker veel groter wordt.

RAD140 of Testolone heeft waarschijnlijk geen effect op de prostaat. Maar nogmaals, studies die deze resultaten aantonen zijn niet uitgevoerd op mensen. Je kunt dus niet vertrouwen op dergelijke feiten en moet afwachten wat klinische studies uitwijzen.

Andarine Bijwerkingen

Hoewel Andarine een van de beste SARMS voor vetverlies is, is er niet veel bekend over de bijwerkingen van Andarine. 

Volgens een onderzoek dat werd uitgevoerd op ratten, was er geen bewijs dat wijst op een onderdrukking van testosteron of een verhoging van de oestrogeenspiegel. Maar nogmaals, deze onderzoeken zijn zeer beperkt en het is een kwestie van uitgebreid onderzoek om erachter te komen welk effect ze hebben op mensen.

Volgens gebruikersreviews worden onder andere de volgende bijwerkingen gemeld:

 • Gele tint en probleem bij het aanpassen aan nachtzicht. Deze bijwerking lijkt echter op te houden als de gebruikers stoppen met het gebruik van Andarine.
 • Depressie is een andere gerapporteerde bijwerking van het gebruik van dit medicijn.

Bekijk het overzicht van Andarine, inclusief de voordelen, bijwerkingen en legale alternatieven door hier te klikken.

Ligandrol bijwerkingen

Ligandrol is een SARM die meestal wordt gebruikt om op te zwellen. Net als bij SARM’s is er veel meer onderzoek nodig voordat het veilig of onveilig genoemd kan worden. Op dit moment is het illegaal om te gebruiken als supplement voor bodybuilding of in professionele sporten.

Enkele van de bijwerkingen van Ligandrol LGD 4033 kunnen het volgende zijn:

 • Hoofdpijn
 • Droge mond
 • Infecties van de bovenste luchtwegen

Testosteron onderdrukking – Volgens een klinische studie is het bekend dat Ligandrol, net als YK-11 testosteron onderdrukking kan veroorzaken, zelfs bij een milde dosis van 1 mg per dag. Wat je in gedachten moet houden is dat dit aanzienlijk lager is dan de bodybuildingdosis die ergens in de buurt van 10 mg per dag ligt. 

Wat het betekent is dat zelfs als Ligandrol effectief is voor het winnen van spieren, het kan leiden tot een heleboel andere gezondheidsproblemen en problemen die medische aandacht vereisen. 

Veelgestelde vragen

Wat doen SARM’s met je lichaam?

SARM’s werden voor het eerst ontdekt aan het eind van de jaren 90 en ze worden verondersteld uitstekende prestatieverhogende middelen te zijn die niet alleen anabolisme stimuleren (spiermassa en kracht vergroten), maar ook helpen sneller te herstellen na een intensieve training. Bovendien kunnen SARM’s ook helpen om snel vet te verbranden en worden ze geweldig geacht voor een snijcyclus. Geen wonder dat ze een enorme hit zijn geworden onder bodybuilders.

Testen SARM’s positief op steroïden?

Het gebruik van SARM’s is verboden in professionele sporten. Ze staan op de verboden lijst van de WADA (World Anti-Doping Agency). Elke sporter die hier positief op test kan worden geschorst en andere juridische stappen ondernemen.

Is RAD 140 veilig?

RAD140 of Testolone is een SARM die kan helpen het testosteron in je lichaam te verhogen, maar er wordt nog uitgebreid onderzoek naar gedaan voordat er conclusies kunnen worden getrokken. Op dit moment wordt het nog niet veilig geacht voor menselijk gebruik en gebruikers lijken bijwerkingen te melden, variërend van gynaecomastie, haaruitval, acne, stemmingswisselingen etc. tot zoiets ernstigs als testosteron onderdrukking.

Eindwoord

De bijwerkingen van SARMs zijn nog onderwerp van studie en er is nog veel meer onderzoek en studie nodig om de precieze complicaties te achterhalen waartoe ze bij mensen kunnen leiden. Het is dus beter om te kiezen voor legale SARMs zoals die hierboven zijn genoemd, omdat ze veilig en vrij van bijwerkingen zijn. Tegelijkertijd kunnen ze je helpen om binnen een paar weken een verbazingwekkend gespierd en goed gedefinieerd lichaam te krijgen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *