SARMS versus steroïden

De meeste mannen zoeken bij het bulken of cutten naar SARM’s vs. Steroïden, om te begrijpen welke een betere en veiligere keuze is, zowel qua voordelen als qua bijwerkingen.

Het is algemeen bekend dat steroïden gevaarlijke bijwerkingen kunnen hebben en als je ze eenmaal begint te gebruiken, ben je geneigd eraan verslaafd te raken. Veel bodybuilders zijn omgekomen door het gebruik van steroïden en het ergste is dat de meesten van hen jong zijn gestorven.

SARM’s worden daarentegen niet zo gevaarlijk geacht. Hoewel er weinig bekend is over hun bijwerkingen, staan ze bekend als een betere optie in vergelijking met steroïden.

SARMS versus steroïden

Dat gezegd hebbende, betekent het niet dat SARM’s helemaal veilig zijn. Ook zij hebben bijwerkingen en uit anekdotisch bewijs blijkt dat sommige van de bijwerkingen veranderingen in het gezichtsvermogen, hoge bloeddruk, huidirritatie, etc. kunnen zijn. Ze moeten met voorzichtigheid worden gebruikt en als er bijwerkingen optreden, moet de gebruiker onmiddellijk een arts raadplegen.

Een betere optie is om legale SARMs te gebruiken die gemaakt zijn van volledig natuurlijke ingrediënten. Ze kunnen je helpen om resultaten te krijgen die zo dicht mogelijk bij de echte SARM’s liggen, zonder negatieve bijwerkingen, of je nu spieren wilt winnen of vet wilt verliezen.

SARM’s vs. steroïden – hoe verschillen ze?

Er zijn een paar verschillen tussen steroïden en SARM’s.

Wettig of onwettig?

Ten eerste zijn steroïden illegaal. Ze zijn verboden in de meeste landen ter wereld, waaronder de VS en het VK.

SARMS daarentegen zijn legaal voor onderzoeksmateriaal. Dat gezegd hebbende, is het belangrijk om te begrijpen dat ze niet zijn goedgekeurd door de FDA en ongeschikt worden geacht voor menselijke consumptie. Hierdoor bevinden ze zich in een grijs gebied waar het moeilijk is om een gerenommeerde fabrikant te vinden.

Het is belangrijk om te weten dat SARMs net als steroïden op de verboden lijst van het WADA (World Anti-Doping Agency) staan.

Oraal of geïnjecteerd

Een ander groot verschil tussen de twee is dat SARM’s oraal worden ingenomen, terwijl steroïden meestal worden geïnjecteerd. Hierdoor zijn ze minder pijnlijk om in te nemen en is de kans op infecties kleiner. De kans dat je een infectie oploopt door het innemen van orale SARM zoals LGD 4033 is minimaal.

De meeste steroïden daarentegen worden in het lichaam geïnjecteerd en soms kunnen deze injecties erg pijnlijk zijn. Het is niet ongewoon dat deze pijn een paar dagen aanhoudt. Wat erger is, is dat geïnjecteerde steroïden ook de kans op het krijgen van verschillende infecties die verder behandeling nodig zou kunnen verhogen.

Bijwerkingen

Wat SARM’s aantrekkelijker maakt voor de meeste bodybuilders, is dat ze minder bijwerkingen hebben dan anabole steroïden. Geen wonder dat ze een rage zijn geworden in bodybuildingkringen.

Waarom hebben SARM’s minder bijwerkingen?

Het verschil zit hem in het werkingsmechanisme. Terwijl steroïden je hele lichaam beïnvloeden, hechten SARM’s zich alleen aan selectieve receptoren. Dit verkleint de kans op bijwerkingen. Bovendien zijn SARMs verbindingen terwijl steroïden synthetisch zijn en de hormoonproductie in je lichaam verstoren.

Wat je echter in gedachten moet houden, is dat er weinig bewijs is voor de bijwerkingen van SARM’s en dat er veel meer onderzoek nodig is om de bijwerkingen te achterhalen. Anekdotisch bewijs suggereert dat sommige van de bijwerkingen van SARM’s veranderingen in het gezichtsvermogen, hoge bloeddruk, huidirritatie, etc. kunnen zijn. Dit betekent dat SARM’s ook niet zonder bijwerkingen zijn.

SARMS

 • Legaal voor onderzoek, verboden voor menselijk gebruik
 • Oraal geconsumeerd
 • Minder infecties veroorzakend
 • Minder bijwerkingen vergeleken met steroïden
 • Voordelen hebben betrekking op spieren en botten

Steroids

 • Illegaal en verboden in de meeste landen
 • De meeste steroïden worden in het lichaam geïnjecteerd
 • Hoge kans op het veroorzaken van infecties
 • Gevaarlijke en zelfs dodelijke bijwerkingen hebben
 • Veroorzaakt veranderingen in het hele lichaam

Meer over SARMS

SARM’s betekenen letterlijk Selectieve Androgeen Receptor Modulatoren en dit zijn verbindingen die zich binden met androgeenreceptoren in je lichaam en ze hebben een directe positieve invloed op spiergroei door de eiwitsynthese te verbeteren. Eenvoudig gezegd creëren ze een anabole omgeving in je lichaam die helpt bij het stimuleren van spiergroei.

Daarnaast zijn er SARM’s die werken door het metabolisme van je lichaam te verbeteren, zodat het beter in staat is om zowel onderhuids als visceraal vet te laten ontbranden. Dergelijke SARM’s worden verondersteld uitstekend te zijn voor een snijcyclus.

De ontdekking…

Het was tijdens een klinische proef of medicijnontwikkeling dat professor James T Dalton op deze stoffen stuitte. Hij was op zoek naar een levensvatbare behandeling voor prostaatkanker. Hoewel hij er niet in slaagde een geneesmiddel voor prostaatkanker te vinden, ontdekte hij dat SARM’s een zeer positieve invloed kunnen hebben op spiergroei en vetverlies.

Helaas werd het onderzoek gestopt zonder verder onderzoek te doen naar de effecten van deze stoffen op spieropbouw en vetverlies, omdat dit niet het oorspronkelijke doel van het onderzoek was.

Verschillende soorten SARM’s

Laten we eens wat dieper ingaan op de verschillende soorten SARM’s…Laten we eens wat dieper ingaan op de verschillende soorten SARM’s…

Enkele van de meest gebruikte SARM’s zijn de volgende:

 • Ostarine – Het staat ook bekend als Ostarine MK-2866 en een van de belangrijkste voordelen is dat het de testosteronproductie in je lichaam stimuleert en dit helpt bij het verbeteren van de spiergroei. Niet alleen dit, maar het helpt je lichaam ook om meer vet te verbranden, zodat je een perfect slanke lichaamsbouw krijgt.
 • Cardarine – Dit is een bekende onder de naam GW501516 en deze verbinding wordt verondersteld geweldig te zijn voor het verbeteren van zowel kracht als uithoudingsvermogen. Het is ook een van de beste SARMS voor vetverlies of cutten.
 • RAD140 – Het is ook bekend onder de naam Testolone en het wordt verondersteld geweldig te zijn voor zowel spiertoename als vetverbranding. Testolone Stacks die RAD 140 combineren met SARMs zoals Ostarine, Andarine, etc. zijn behoorlijk populair onder bodybuilders. Zie meer op  Testolone resultaten door hier te klikken. 
 • YK-11 Myostatin – Als het gaat om het verkrijgen van spiermassa, kan geen enkele andere SARM tippen aan YK-11 en dat komt omdat het niet alleen de spiergroei verhoogt, maar ook een eiwit remt dat myostatine heet en katabole effecten heeft. Bovendien versterkt het de activiteit van een ander eiwit genaamd follistatine dat zeer anabool van aard is. YK-11 SARM is zo krachtig dat je voor gebruik eerst ervaring moet hebben met SARM’s. 
 • Andarine– Als het aankomt op SARM’s voor het cutten, dan is Anadrine het product dat je altijd bij de hand moet hebben. Het bevordert snel vetverlies en is ook uitstekend voor het verbeteren van kracht. Lees meer over de voordelen en bijwerkingen van Andarine door hier te klikken.

Meer over steroïden

Hoewel er een opvallende gelijkenis is tussen steroïden en SARM’s (wat betreft spieropbouw en vetverbranding), worden beide verondersteld verschillend te zijn op moleculair niveau.

Anabole steroïden zijn synthetische hormonen die testosteron in je lichaam nabootsen. Ze verstoren de normale hormonale productie of je endocriene systeem en hun voordelen gaan gepaard met veel nadelige bijwerkingen, waarvan sommige heel vervelend kunnen zijn.

Enkele van de bijwerkingen zijn overmatige lichaamsbeharing, haaruitval, gekrompen of gezwollen genitaliën, ernstige acne, lever- en niertoxiciteit, veranderingen in het lipidenprofiel, enz.

Wat nog erger is, is dat sommige van deze bijwerkingen onomkeerbaar zijn.

Veelgestelde vragen

Zijn SARM’s slecht voor je gezondheid?

SARM’s moeten nog uitgebreid worden onderzocht om uit te vinden hoe ze het menselijk lichaam kunnen beïnvloeden. Ze zijn niet goedgekeurd door de FDA voor menselijk gebruik en bodybuildingproducten met deze ingrediënten moeten met grote voorzichtigheid worden gebruikt.  Ze kunnen een aantal nogal verontrustende bijwerkingen hebben, volgens recente gebruikersrecensies en sommige hiervan kunnen een verhoogd risico op een hartaanval en zelfs leverschade zijn.

Tast SARMS je testikels aan?

SARM’s of Selective Androgen Receptor Modulators werken in je lichaam om atletische prestaties en spiergroei te stimuleren door testosteron na te bootsen. Ze zijn anders dan steroïden die kunnen leiden tot testiculaire atrofie. Tot nu toe is er geen bewijs dat SARM’s ook kunnen leiden tot testiculaire atrofie, maar ze kunnen nog steeds bijwerkingen hebben.

Conclusie:

Hoewel SARM’s een betere optie lijken dan steroïden, zijn het ook medicijnen die bijwerkingen kunnen hebben. Een betere optie is om te proberen legale alternatieven te gebruiken die zijn geformuleerd met natuurlijke ingrediënten en die je kunnen helpen geweldige resultaten te krijgen zonder bijwerkingen of zelfs PCT!

Vergelijkbare berichten