Bijwerkingen van Anavar en manieren om ze te verminderen

Anavar is zonder twijfel een van de populairste anabole steroïden in bodybuildingkringen vanwege de mogelijkheid om kilo’s magere spieren van hoge kwaliteit te krijgen en overtollig lichaamsvet (zowel onderhuids als visceraal) te verminderen.

Dit is een steroïde die heel bekend is om zijn sterkteverhogende effecten en wordt vaak gebruikt door sterke mannen en powerlifters. Het is zelfs een steroïde dat vaak zijn weg vindt naar de stacks van veel powerlifters voorafgaand aan wedstrijden.

Bijwerkingen van Anavar

Bovendien is het een steroïde die zowel door mannen als vrouwen wordt gebruikt:

 • Mannelijke bodybuilders gebruiken het om slankere, sterkere en grotere lichamen te krijgen.
 • Vrouwelijke bodybuilders nemen het ook om kracht en vetvrije spieren te krijgen (in lage tot gemiddelde doseringen veroorzaakt Anavar geen virilisatie bij vrouwen. Daarom wordt het veel gebruikt door vrouwen en wordt het vaak de meisjessteroïde genoemd).
 • Zowel mannen als vrouwen kunnen het ook gebruiken voor snijcycli.

Veelvoorkomende bijwerkingen van Anavar

In dit artikel vind je een aantal veelvoorkomende bijwerkingen van Anavar en manieren om ze te bestrijden.

Hoewel Anavar vaak wordt beschouwd als een milde steroïde, is het niet vrij van bijwerkingen. Als het in hoge doseringen of voor een lange cyclus wordt genomen, kunnen er bijwerkingen optreden.

Bijwerkingen van Anavar

Cholesterol

Gewoonlijk staan orale anabole steroïden erom bekend dat ze een verwoestend effect hebben op het cholesterol in je lichaam, omdat ze waarschijnlijk leverlipase in de lever stimuleren.

Anavar verhoogt het LDL-cholesterolgehalte echter niet buitensporig. Daarom wordt het vaak beschouwd als een meer cardiovasculaire vriendelijke orale steroïde.

Wat betreft de nadelige effecten op je cardiovasculaire systeem, staan alleen Testeron en Deca Durabolin bekend als minder giftig. (Vergelijk Anavar en Deca Durabolin hier)

Dat gezegd hebbende, zul je waarschijnlijk een verhoging van je bloeddruk opmerken wanneer je een Anavar-cyclus gebruikt. Echter, dit moet vestigen zodra u off-cyclus. Deze verhoogde druk op je hart zal echter waarschijnlijk het risico op een myocardinfarct verhogen.

Mensen die al een geschiedenis van hoge bloeddruk hebben of mensen met een genetische aanleg voor hartaandoeningen moeten dus voorkomen dat ze Anavar of andere anabole steroïden gebruiken.

Aan de andere kant is het onwaarschijnlijk dat bodybuilders met een gezond lipidenprofiel problemen krijgen bij het nemen van Anavar voor een korte cyclus.

Om cardiotoxiciteit te minimaliseren is het bovendien het beste om regelmatig cardio-oefeningen te doen. Niet alleen dit, het is ook belangrijk om je dieet te veranderen zodat het rijk is aan onverzadigde vetten en laag in verzadigde vetten. Tegelijkertijd is het ook belangrijk om je natriuminname te verminderen.

Leververgiftiging

Leververgiftiging

Anavar wordt meestal oraal ingenomen. Dat betekent dat het door de lever moet. Daarom zal het waarschijnlijk zowel de AST als ALT leverenzymen verhogen.

Anavar is echter mild van aard en het is niet alleen je lever die het verwerkt, maar ook de nieren. Met andere woorden, de belasting wordt gedeeld door de lever en de nieren. De belasting van de lever is dus waarschijnlijk minder of beheersbaar.

Toch proberen de meeste bodybuilders die Anavar gebruiken het aan te vullen met een TUDCA supplement met een dosering van 500 mg/dag om de leverstress te verminderen.

Ik wil er echter op wijzen dat je tijdens een Anavar-cyclus alcohol of andere levermedicatie moet vermijden om verdere leverontsteking te voorkomen.

Bovendien, als u lijdt aan een leveraandoening of als uw lever is al ontstoken of gewond, moet u voorkomen dat het nemen van Anavar.

Meestal is de belasting van de lever door Anavar beheersbaar voor de meeste gebruikers, omdat de lever een orgaan is dat zeer veerkrachtig is. ALT- en AST-enzymen vallen meestal terug naar het normale bereik als je eenmaal van Anavar af bent.

Testosteron onderdrukking

Testosteron onderdrukking

Zowel mannen als vrouwen produceren testosteron. Hoewel mannen het in veel grotere hoeveelheden produceren dan vrouwen, heeft een daling van het testosteronniveau ook gevolgen voor vrouwen als het gaat om hun geslachtsdrift, energie en algehele welzijn.

Hoewel Anavar een van de minst onderdrukkende anabole steroïden is, is het nog steeds waarschijnlijk dat het testosteron onderdrukt tot een bepaalde mate dat het merkbaar wordt.

Als gevolg van de onderdrukking van exogeen testosteron zullen zowel mannen als vrouwen waarschijnlijk tijdelijke seksuele disfunctie, een slecht libido, lusteloosheid en ook depressie na de cyclus ervaren.

In vergelijking met andere harde anabolen zoals trenbolon, veroorzaakt Anavar geen ernstige of volledige uitschakeling van testosteron in je lichaam. Daarom zal de herstelperiode waarschijnlijk ook korter zijn en meestal een paar weken duren. Met andere woorden, je lichaam zou binnen een paar weken na het stoppen met Anavar weer normaal testosteron moeten produceren.

De meeste gebruikers of bodybuilders ervaren geen merkbare bijwerkingen na een Anavar-cyclus en dus hebben ze misschien zelfs geen therapie na de cyclus nodig.

Als je echter je testosteronproductie snel wilt herstellen, dan kun je Nolvadex of Clomid nemen als PCT.

Buitensporige pompen

Buitensporige pompen

Een van de belangrijkste voordelen van Anavar is dat het je kan helpen om geweldige pompen te krijgen, zowel in als buiten de sportschool.

Dat gezegd hebbende, kan het zulke vollere pompen veroorzaken dat ze ongemakkelijk kunnen zijn tot op het punt dat ze ronduit pijnlijk zijn, vooral tijdens het sporten.

Het is belangrijk op te merken dat zulke vollere pompen in de onderrug ondraaglijk pijnlijk kunnen zijn en ze komen vaak voor als je deadlifts doet op Anavar. In zo’n geval moet je voorzichtig zijn en korte pauzes inlassen tussen de sets.

Zulke vollere pompen komen meestal voor door een verhoogde glycogeenopslag in je lichaam en een oplossing zou dus kunnen zijn om te bezuinigen op je koolhydraatinname, zodat je minder vocht vasthoudt.

Als alternatief kun je ook een diureticum nemen. Dit zou ik echter niet aanraden, omdat het je nieren extra belast en het risico op nieraandoeningen kan verhogen.

Niertoxiciteit

Niertoxiciteit

Anavar verschilt van andere orale anabolen in de zin dat je nieren het ook verwerken, los van de lever.

Hoewel dit de lever waarschijnlijk minder belast, zal het de nierontsteking waarschijnlijk vergroten.

Dus als Anavar in een grotere dosis of voor een langere periode (meer dan 8 weken) wordt gebruikt, kan het leiden tot acute nierschade.

Om het zekere voor het onzekere te nemen, is het aan te raden om je serum creatininegehalte te laten controleren voor, tijdens en na een Anavar-cyclus. Met andere woorden, constante controle is belangrijk om de goede gezondheid van je nieren te waarborgen tijdens het gebruik van Anavar.

Het is belangrijk op te merken dat hoe zorgvuldiger je bent voor je cardiovasculaire gezondheid, hoe gezonder je nieren waarschijnlijk zullen zijn. Het is namelijk bewezen dat hoge bloeddruk de bloedvaten in de nieren beschadigt, waardoor de nefronbuisjes afsterven.

Dit zijn niercellen die belangrijk zijn voor het filteren van water uit je lichaam. Je moet dus beter voor je cardiovasculaire gezondheid zorgen door regelmatig te bewegen en de inname van natrium te verminderen.

Virilisatie

Hoewel Anavar een van de weinige steroïden is die als veilig voor vrouwen wordt beschouwd, kan het toch virilisatie veroorzaken bij hoge doseringen (meer dan 10 mg/dag) of wanneer het voor een lange cyclus wordt genomen (meer dan 5 weken).

In zo’n geval kunnen enkele van de effecten van virilisatie die een vrouw kan ervaren zijn: verdieping van de stem, krimpen van de borsten, uitbreiding van de clitoris, haargroei op het lichaam, enz. Het kan ook de normale menstruatiecyclus verstoren.

De beste manier om dit te voorkomen is om Anavar te nemen in een kleine dosering en voor een kortere cyclus.

Legaal alternatief

Een van de beste manieren om alle voordelen van Anavar te ervaren zonder bang te hoeven zijn voor bijwerkingen is met behulp van een legaal Anavar-alternatief zoals ACut van Brutal Force. Dit is een legale steroïde die is gemaakt met volledig natuurlijke ingrediënten in een CGMP-gecertificeerd laboratorium in het Verenigd Koninkrijk en de VS en kan je helpen alle voordelen van Anavar te krijgen zonder bijwerkingen of PCT!

ACut kan door zowel mannen als vrouwen worden gebruikt en kan je helpen magere spiermassa van hoge kwaliteit te krijgen. Het is net zo effectief voor het vergroten van kracht als voor cutten.

Het verbrandt niet alleen onderhuids vet in je lichaam, maar helpt ook visceraal vet weg te smelten. Het kan helpen duistere spiermassa te onthullen en ook de vasculariteit verbeteren. Het is ook uitstekend om je buikspieren vorm te geven.

Het kan langzamer werken dan de echte Anavar, maar het is veilig en je hebt niet eens een post-cyclus therapie nodig omdat er geen synthetisch hormoon in zit.

100% legaal Anavar

Anvarol
Anvarol van Crazy Bulk

Specificaties

 • Bootst Anavar na
 • Helpt vetvrije, dichte spieren te krijgen
 • Helpt geweldige pompen te krijgen
 • Vermindert vet, behoudt spieren
 • Verhoogt de kracht
 • Kan zowel door mannen als vrouwen worden gebruikt
 • Kan worden gestapeld met andere snijsteroïden van Brutal Force
 • Geen bijwerkingen
 • Volledige geld-terug garantie

Conclusie

Anavar wordt beschouwd als de veiligste steroïde in bodybuildingkringen. Wanneer het echter wordt misbruikt (in hoge doseringen en voor langere cycli), kan het leiden tot nadelige bijwerkingen. De beste manier om de bijwerkingen te vermijden en alle voordelen te ervaren is door een legaal Anavar-alternatief te nemen, zoals Anvarol van Crazy Bulk, dat geweldige gebruikersrecensies heeft gekregen.

Vergelijkbare berichten