Symptomen van laag testosteron bij mannen

Wat als je op een dag merkt dat je niet meer met de energie van vroeger uit bed komt? Of, stel dat je geen interesse meer hebt in je partner en zelfs niet meer gemotiveerd bent om ’s ochtends een rondje te gaan hardlopen. Het zal je misschien verbazen dat deze veelvoorkomende problemen waarschuwingssignalen kunnen zijn van een laag testosterongehalte.

Laag testosterongehalte (hypogonadisme) is een aandoening die veel voorkomt bij mannen in de VS, Europa en Azië. Het treft ongeveer 20-40% van de mannen van middelbare leeftijd en ouder, vanaf 45 jaar. Er moet echter worden opgemerkt dat het de testosteronproductie van mannen van alle leeftijden kan beïnvloeden.

Symptomen van laag testosteron

Hypogonadisme wordt vaak gemist en onbehandeld doordat de symptomen worden geïnterpreteerd als een gevolg van veroudering of het gebruik van bepaalde medicijnen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de symptomen omdat testosteronvervangingstherapie (TRT) de kwaliteit van leven enorm kan verbeteren. In feite krijgt slechts ongeveer 5% van de hypogonadale mannen TRT.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende symptomen van laag testosteron en hoe je dit kunt verhelpen.

Wat is testosteron?

Testosteron is een hormoon dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van mannelijke eigenschappen. Deze natuurlijk voorkomende steroïde die door de testikels wordt geproduceerd, speelt een belangrijke rol bij kracht, uithoudingsvermogen en zin in seks. Naarmate mannen ouder worden, daalt hun niveau geleidelijk.

De meeste artsen zijn het erover eens dat niveaus van 300 tot 1000 nanogram per deciliter (ng/dL) als normaal worden beschouwd, terwijl niveaus onder de 300 wijzen op hypogonadisme.

Volgens de Endocrine Society is hypogonadisme, ook bekend als mannelijk hypogonadisme, een ziekte die wordt gekenmerkt door testiculair falen om voldoende hoeveelheden testosteron (ook bekend als androgeendeficiëntie) en normale zaadcellen te produceren als gevolg van verstoring van een of meer niveaus van de hypothalamus-hypofyse-gonadus (HPG)-as.

Omdat testosteron van vitaal belang is voor het behoud en de ontwikkeling van seksuele functies bij mannen, kan een laag testosteronniveau de zin in seks en het functioneren op seksgebied ernstig beïnvloeden. Het is zelfs zo dat testosteron de seksdrive van de man voedt.

Dat gezegd hebbende, zijn er ook een aantal gezondheidsaandoeningen en symptomen die kunnen worden veroorzaakt door een laag testosterongehalte.

Wat zijn de symptomen van een laag testosterongehalte?

Er zijn veel symptomen van een laag testosterongehalte, sommige komen vaker voor dan andere. Hier volgen enkele veelvoorkomende symptomen van een laag testosterongehalte:

#1. Afgenomen geslachtsdrift

Het is normaal dat de geslachtsdrift (libido) van een man geleidelijk afneemt vanaf het hoogtepunt in de vroege tienerjaren tot aan de vroege dertiger jaren. Met de leeftijd kan het libido van mannen verder afnemen. Als het testosteronniveau laag is, kan dit proces echter versneld worden.

In een studie daalde het testosteronniveau bij mannen tussen de 40 en 79 jaar elk jaar met ongeveer 1%. Maar bij degenen met een laag testosteronniveau aan het begin van het onderzoek was de kans groter dat het libido na verloop van tijd sterker afnam.

Dit is een van de meest voorkomende symptomen en gaat meestal hand in hand met erectiestoornissen (ED).

Symptomen van laag testosteron

#2. Erectiele disfunctie

Testosteron is nodig voor een erectie, maar het verband tussen de twee is ingewikkeld en niet helemaal duidelijk. Hoewel sommige mannen een goede erectie hebben ondanks een laag testosterongehalte, zijn er talloze onderzoeken die een verband leggen tussen een laag testosterongehalte en ED, zonder dat er consensus is over de hoeveelheid testosteron die nodig is om ED te veroorzaken.

Late aanvang van hypogonadisme is het resultaat van het normale verouderingsproces bij mannen en is verantwoordelijk voor lage testosteronniveaus. Dus als je moeite hebt met het krijgen of behouden van een erectie, kan dit de eerste indicatie zijn van een laag T-gehalte.

#3. Onvruchtbaarheid

Net zoals testosteron nodig is voor een erectie, is het ook nodig voor de productie van sperma. Een laag testosteronniveau kan leiden tot een afname van het aantal zaadcellen en onvruchtbaarheid. In feite is testosteron van vitaal belang voor alle stadia van de spermaproductie, van het begin van de puberteit tot op hoge leeftijd.

Per definitie wordt onvruchtbaarheid gedefinieerd als het onvermogen om zwanger te worden na een jaar van regelmatige, onbeschermde seks of zes maanden als de vrouw 35 jaar of ouder is. Het is belangrijk om te weten dat sommige mannen onvruchtbaar zijn door een laag aantal zaadcellen, maar een hoog testosteronniveau hebben.

Dit kan worden toegeschreven aan een aantal factoren. Een studie uit 2020 keek naar testosteronniveaus bij mannen met onvruchtbaarheidsproblemen en ontdekte dat de meerderheid van hen slecht sperma had. Verrassend genoeg ontdekten ze dat een laag testosterongehalte op zichzelf geen onvruchtbaarheid veroorzaakt.

Een andere reden is dat testosteron betrokken is bij de productie van sperma, maar andere hormonen zoals FSH (follikelstimulerend hormoon) en LH (luteïniserend hormoon) zijn ook belangrijk. Deze twee hormonen stimuleren de testes om testosteron en sperma te produceren. Als er een probleem is met een van deze hormonen, kan het testosteronniveau dalen en onvruchtbaarheid veroorzaken.

#4. Verlies van spiermassa of kracht

Een laag testosteronniveau kan leiden tot een afname in spiermassa en spierkracht. Testosteron speelt een belangrijke rol bij spiergroei, dus een laag testosterongehalte kan je vermogen om spieren op te bouwen beïnvloeden.

In één onderzoek werd gekeken naar de effecten van testosterontherapie op spiermassa en spierkracht bij mannen ouder dan 65 jaar met een laag testosteronniveau. Na een jaar testosterontherapie was er een significante toename in beenspiermassa en spierkracht. Er was ook een verbetering in grijpkracht.

#5. Verhoogd lichaamsvet

Low testosterone can cause an increase in body fat, especially around the waist. One study showed that testosterone therapy in men with low testosterone and obesity was associated with a decrease in waist circumference and an increase in lean body mass.

In een ander onderzoek werd gekeken naar de invloed van testosteronniveaus op verschillende soorten lichaamsvet. Ze ontdekten dat testosteronniveaus omgekeerd evenredig waren met lichaamsvet.

#6. Verminderde botdichtheid (osteoporose)

De testosteronreceptor (een eiwit waar testosteron zich aan bindt) blijkt tot expressie te komen in cellen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak en afbraak van botten. Dit betekent dat testosteron een directe rol speelt in de botstofwisseling.

Als je testosteron laag is, kan dit een afname in botdichtheid veroorzaken en leiden tot osteoporose (een aandoening waarbij botten zwak en breekbaar worden). Dit is een van de redenen waarom oudere mensen vatbaarder zijn voor botbreuken.

In een studie gepubliceerd in het Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism werd ontdekt dat mannen met een zeer laag testosterongehalte een zeer lage botdichtheid hadden. In hetzelfde onderzoek ondergingen de mannen 18 maanden lang een testosterontherapie en bleek dat de botdichtheid toenam.

Lage T-niveaus en een lage botdichtheid kunnen leiden tot osteoporose, wat een ernstiger probleem is voor oudere mannen, maar elke man zou zich bewust moeten zijn van dit risico.

stress nl

#7. Stemmingen, stress en depressie

Gevoelens van depressie in combinatie met angst en prikkelbaarheid worden vaak gemeld door mannen met een laag T-gehalte. Dit komt waarschijnlijk doordat testosteron een rol speelt bij het reguleren van stemming en stress.

Onderzoeken hebben aangetoond dat testosterontherapie de stemming kan verbeteren bij mannen met een laag testosteronniveau en depressie. In één onderzoek verbeterde testosterontherapie de depressie, vermoeidheid en erectiele functie bij mannen met een laag testosterongehalte.

Het is cruciaal om te onthouden dat verschillende andere gezondheidsproblemen plotselinge stemmingswisselingen of gevoelens van verdriet kunnen veroorzaken, waardoor het moeilijk is om vast te stellen of het probleem alleen wordt veroorzaakt door een laag T-gehalte. Als je last hebt van onverklaarbare stemmingswisselingen of extreme stress als gevolg van een gebrek aan zin in seks, neem dan contact op met je arts.

#8. Geheugen

Met het ouder worden gaan zowel het testosteronniveau als de cognitieve vaardigheden, met name het geheugen, achteruit. Artsen hebben daarom gesuggereerd dat lagere testosteronspiegels betrokken kunnen zijn bij geheugenverlies.

Een cross-sectionele studie keek naar testosteronniveaus in relatie tot cognitieve functies bij oudere mannen. Uit het onderzoek bleek dat mannen met een laag testosterongehalte een slechter verbaal geheugen en een slechtere executieve functie (het vermogen om te denken, te plannen en te organiseren) hadden.

Ze kregen testosteron en ontdekten dat hun geheugen en cognitief functioneren waren verbeterd. Er wordt nog onderzocht of de behandeling van hypogonadale mannen met testosteron de achteruitgang van hun geheugenprestaties kan helpen voorkomen.

#9. Verminderd energieniveau en vermoeidheid

Gezonde testosteronniveaus helpen je om je gelukkig en energiek te voelen. Het is een hormoon dat helpt bij het behouden van een gezonde stofwisseling en betere fysieke prestaties. Als je echter vermoeid bent en bijkomende symptomen hebt zoals gewichtstoename en spierverlies, is het mogelijk dat je testosteron verhoogd moet worden.

Dit is een van de meest voorkomende problemen bij mannen met een laag T-gehalte.

#10. Opvliegers

Een opvlieger is een plotseling, intens, heet gevoel dat zich uitbreidt over het gezicht en bovenlichaam. Ze gaan vaak gepaard met een snelle hartslag, zweten en blozen. Opvliegers komen vaak voor bij vrouwen, vooral tijdens de menopauze. Maar net als vrouwen kunnen ook mannen last hebben van opvliegers door een afname van hun belangrijkste geslachtshormoon.

Overgewicht kan ertoe leiden dat mannen minder testosteron aanmaken en een hoger cortisolgehalte hebben, wat invloed kan hebben op de hypothalamus en zijn taak om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Sommige mannen ervaren korte hitte-uitbarstingen, een branderig gevoel of koud zweet als symptomen van mannen met een laag T-gehalte; sommige mensen noemen dit “nachtzweten” tijdens de slaap.

Opvliegers verdwijnen over het algemeen nadat het testosteronniveau weer op een normaler niveau is gebracht.

Andere symptomen van laag testosteron

Er zijn nog een paar symptomen van laag testosteron waar je je bewust van moet zijn. Deze symptomen kunnen echter op verschillende leeftijden voorkomen en zijn niet beperkt tot mannen van middelbare leeftijd of ouder.

Slechte ontwikkeling van geslachtsorganen

Mannen bij wie hypogonadisme voor de puberteit wordt vastgesteld, kunnen merken dat ze onderontwikkelde testikels hebben. Jongens die geboren zijn met het Kleinfelter-syndroom hebben bijvoorbeeld lage testosteronniveaus en worden vaak geïdentificeerd als jongens met hypogonadisme. Dit wordt meestal ontdekt in de puberteit wanneer zijn testikels nog niet volledig volgroeid zijn.

Stemveranderingen

Als bij een jonge man een laag testosterongehalte wordt vastgesteld, heeft hij meestal een minder diepe stem. Dit komt doordat testosteron het belangrijkste hormoon is dat verdikking van de stembanden veroorzaakt.

Testosteronvervangingstherapie

De behandeling van testosteron is nu heel eenvoudig. Je hoeft alleen maar aan te vullen wat ontbrak. Als het testosteronniveau geleidelijk daalt als een natuurlijk gevolg van ouderdom, is behandeling misschien niet nodig. In sommige gevallen kan echter testosterontherapie worden aanbevolen om het testosteronniveau weer op een normaal niveau te brengen. Dit kan helpen bij het energieniveau, de geslachtsdrift en andere testosterongerelateerde problemen.

Veel voorkomende behandelingen met testosterontherapie

Dit zijn enkele van de meest voorkomende behandelingen voor symptomen van een laag testosterongehalte:

  • Testosteron gels
  • Testosteron crèmes
  • Testosteron injecties
  • Testosteron tabletten

Natuurlijke testosteronsupplementen

Een van de beste en populairste opties om testosteron bij mannen te verhogen is met behulp van natuurlijke testosteronsupplementen.

Hoewel er verschillende merken van deze supplementen zijn, zijn er maar een paar goed en effectief.

Een van de beste die ik vaak aanbeveel is Testo Prime. Het is samengesteld uit 12 natuurlijke ingrediënten die de natuurlijke testosteronproductie in het lichaam kunnen stimuleren.

Testo Prime

Sommige van deze ingrediënten zijn D-asparaginezuur, panax ginseng, ashwagandha, fenegriek, groene thee-extract, granaatappelextract, vitamine D, zink, knoflookextract, zwarte peper-extract, enz.

Het kan de spiergroei stimuleren en de vetverbranding in het lichaam verhogen. Met andere woorden, het kan helpen om geweldige resultaten te krijgen van trainingen. Daarnaast kan het helpen om het libido te verhogen en te zorgen voor onmiddellijke en stevige erecties op het moment van opwinding.

Het kan ook helpen om de stemming te verbeteren en energie en kracht te vergroten.

Omdat het een natuurlijk supplement is, moet je het minstens 3-6 maanden innemen om de beste resultaten te krijgen. Het heeft positieve gebruikersbeoordelingen verdiend en wordt geleverd met een volledige geld-terug-garantie. Bekijk mijn volledige review van Testo Prime door hier te klikken.

Vergelijkbare berichten