Verhogen koude douches het testosteron?

Een van de meest verbazingwekkende eigenschappen van de mens is het vermogen om zich aan te passen en te overleven in zelfs de meest ongunstige omstandigheden. Het was dit vermogen dat onze voorouders de kracht gaf om strenge winters en brute hittegolven te trotseren zonder adequate uitrusting, waarbij ze de normale fysiologische grenzen van de mens overschreden.

Als we nu door sociale media scrollen, zien we video’s van topatleten die dezelfde patronen volgen met koudwatertherapie. Het is dus geen verrassing dat mensen zich afvragen of koude douches kunnen helpen het testosteronniveau te verhogen, waardoor ze een voorsprong krijgen in hun training.

Verhogen koude douches het testosteron

Laten we eens kijken naar de wetenschap om daar achter te komen.

Belangrijkste punten

  • Testosteron is een essentieel hormoon voor mannen
  • Verschillende temperaturen hebben verschillende effecten. Langdurige blootstelling aan extreme temperaturen moet echter worden vermeden.
  • Er is geen wetenschappelijk bewijs dat koude douches invloed hebben op het testosteronniveau.
  • Voeding en lichaamsbeweging spelen een belangrijke rol in het testosteronniveau.

Wat is testosteron?

Testosteron is een hormoon dat bij mannen voornamelijk in de testikels wordt geproduceerd. Het staat vooral bekend als het hormoon dat van een man een man maakt. Dat komt omdat testosteron het belangrijkste hormoon is dat mannen hun mannelijke lichaamskenmerken geeft, zoals haar, een diepere stem en spieren.

Testosteron speelt ook een rol bij de ontwikkeling van de mannelijke voortplantingsorganen, het libido, het behoud van de botdichtheid, de opbouw en kracht van spieren en de ontwikkeling van sperma.

Het is dus geen wonder dat mensen altijd op zoek zijn naar manieren om het testosteronniveau te verhogen.

Koud douchen: Goed of slecht voor testosteron?

Er zijn twee temperaturen waar je rekening mee moet houden in de geneeskunde, vooral als het gaat om de invloed ervan op het lichaam: warm en koud.

Een koude douche is elke douche met een watertemperatuur onder de 70 graden Fahrenheit. Dit kan een beetje een schok voor het systeem zijn, daarom vinden sommige mensen het heerlijk terwijl anderen het vreselijk vinden.

Sommige atleten gebruiken koude douches als een manier om het lichaam te trainen zodat het beter bestand is tegen stress, terwijl anderen het gebruiken als een manier om de geest en het lichaam ’s ochtends wakker te maken. Maar heeft het invloed op het testosteronniveau?

Wat zegt de wetenschap?

Je zou gemakkelijk kunnen denken dat het onder stress zetten van je lichaam door het bloot te stellen aan koud water invloed heeft op je testosteronniveau. Per slot van rekening doen topatleten het.

Helaas is er heel weinig bewijs voor de bewering dat koude douches het testosteronniveau kunnen verhogen. Eén onderzoek plaatste mannen 1 minuut in koud water (50ºF). De resultaten toonden aan dat de testosteronniveaus niet stegen. [studie]

Een ander onderzoek keek naar mannen die sportten en daarna een koude douche namen. De testosteronniveaus stegen, maar de resultaten gaven aan dat de stijging in testosteron niet werd toegeschreven aan de koude douche, maar eerder aan de lichaamsbeweging. [studie]

Hoe zit het met een warme douche?

Je vraagt je waarschijnlijk af hoe het zit met warme douches?

Nogmaals, er is geen wetenschappelijk bewijs voor de bewering dat douchen met warm of heet water het testosteronniveau niet verhoogt.

De wetenschap heeft echter aangetoond dat hoge temperaturen negatieve effecten kunnen hebben op de kwaliteit van sperma. Dit geldt vooral voor mannen die vaak in sauna’s of in een jacuzzi zitten.

Het is belangrijk om te onthouden dat sperma heel kleine afzonderlijke cellen zijn, waardoor ze heel gevoelig zijn voor temperatuurveranderingen, vooral wanneer de temperatuur hoger is dan de normale scrotale temperatuur (die ruwweg 33-35 C of 91-95 F bedraagt).

Deze effecten zijn echter niet blijvend en zijn omkeerbaar. Beperk gewoon het aantal saunabezoeken.

Dus als je op zoek bent naar manieren om je testosteronniveau te verhogen, kun je het beste vermijden om je lichaam vaak bloot te stellen aan extreme temperaturen.

Andere manieren om testosteron bij mannen te verhogen

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht en het stigma rond testosteron in de sport, is het hebben van voldoende testosteron gunstiger dan het hebben van minder, vooral naarmate mannen ouder worden.

Dus hoewel het nemen van een koude douche misschien niet de testosteronverhogende effecten heeft die je zoekt, zijn er andere dingen die je kunt doen om testosteron op een natuurlijke manier te verhogen.

Oefening

Het zal geen verrassing zijn dat lichaamsbeweging een van de beste dingen is die je kunt doen voor je algehele gezondheid. Maar lichaamsbeweging blijkt ook een effectieve manier te zijn om het testosterongehalte op natuurlijke wijze te verhogen.

Enkele van de beste oefeningen om testosteron op natuurlijke wijze te stimuleren zijn weerstandsoefeningen. Dit betekent sit-ups, squats, leg raises en planks die je lichaam helpen meer van dit essentiële hormoon uit te persen. [studie]

Zelfs voor oudere mannen hebben eenvoudige oefeningen en licht tot matig gewichtheffen aangetoond dat ze testosteron stimuleren en een beter leven bevorderen. [studie]

Eet goed

Popeye was misschien iets op het spoor toen hij zijn spinazie at. Per slot van rekening is spinazie een van de vele testosteronverhogende superfoods.

Maar het punt is dat voeding belangrijk is, vooral als het gaat om testosteron.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan meervoudig onverzadigde vetzuren, antioxidanten en micronutriënten (voedingsmiddelen die vitaminen en mineralen bevatten) kunnen helpen testosteron te stimuleren.

Hier zijn enkele voedingsmiddelen die testosteron verlagen. Deze moet je vermijden als je je testosteronniveau wilt verhogen.

Andere manieren om testosteron te verhogen

Als je denkt dat je testosteronniveau ver onder het gewenste niveau ligt, ga dan naar een arts om je zorgen te bespreken.

Waarom naar de dokter gaan?

Omdat er een behandeling beschikbaar is!

Testosteronvervangingstherapie (TRT) is een vorm van hormoontherapie waarbij testosteron kunstmatig in het lichaam wordt gebracht om het niveau weer normaal te maken. En de wetenschap heeft zeker aangetoond dat TRT zeer effectief is bij de behandeling van mannen met laag testosteron.

Omdat testosteron een anabole steroïde is, moet het worden voorgeschreven door een arts met een vergunning. Je kunt erachter komen of je testosteronwaarden zijn waar ze zouden moeten zijn door te praten met een hormoonspecialist in een TRT-kliniek.

Werken natuurlijke testosteronsupplementen?

Er is veel hype over natuurlijke testosteronsupplementen en sommige hebben grote claims. Feit is dat sommige van deze supplementen goed zijn en je lichaam kunnen helpen meer testosteron aan te maken.

Het hangt allemaal af van de gebruikte ingrediënten, hun kwaliteit en de gebruikte hoeveelheid.

Testo Prime

Een van de beste testosteronsupplementen die uitstekende gebruikersbeoordelingen heeft gekregen is Testo Prime.

Het bestaat uit 12 krachtige ingrediënten, waaronder D-asparaginezuur, Panax Ginseng, Anshwagandha, Fenegriek, Granaatappel ellaginezuur, Zink, Magnesium, enz.

Het stimuleert niet alleen de testosteronproductie in je lichaam, maar kan je ook helpen meer spieren en kracht te krijgen als je harder traint in de sportschool. Het kan ook helpen om je stofwisseling te stimuleren, zodat je lichaam beter in staat is om vet te verbranden.

Daarnaast kan het ook je libido stimuleren en zorgen voor frequentere en langduriger erecties, zodat je een boost krijgt in de slaapkamer.

Er zijn geen bijwerkingen, wat het nog aantrekkelijker maakt. Omdat het een natuurlijk supplement is, moet je het minstens 3-6 maanden gebruiken voor de beste resultaten. Bekijk mijn onbevooroordeelde Testo Prime review door hier te klikken.

Vaak gestelde vragen

Wat zijn de voordelen van een koude douche?

We hebben net geleerd dat koude douches geen invloed hebben op het testosteronniveau, maar ze blijken wel gunstig te zijn op andere gebieden, zoals verbetering van de bloedsomloop, energieniveaus in de ochtend en herstel van spierweefsel na een zware krachttraining.

Zijn er voordelen aan een warme douche?

Ja. Een warme douche verbetert, net als een koud bad, de bloedsomloop en de slaapkwaliteit, helpt bij het verlichten van griep-/verkoudheidssymptomen en vermindert spierspanning om er maar een paar te noemen.

Hoe beïnvloedt een warme of koude temperatuur het lichaam?

Het doorbrengen van tijd in warme baden, jacuzzi’s en sauna’s en het nemen van lange, hete douches of baden oververhitten de spermacellen en kunnen de spermafunctie aanzienlijk schaden.

Vergelijkbare berichten