Ostarine (MK 2866) PCT – heb je het nodig en hoe doe je het?

Ostarine wordt meestal bestempeld als een milde SARM voor beginners, wat veel mensen interpreteren als een teken dat je er geen PCT voor hoeft te doen. 

Dat is niet altijd het geval, want er zijn mensen die onderdrukt worden door echt lage hoeveelheden SARM’s, simpelweg omdat hun lichaam op zo’n manier werkt. 

ostarine 2866

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, onderdrukt Ostarine je testosteronniveau, maar in de meeste gevallen is een PCT niet nodig en herstel je op natuurlijke wijze binnen een maand.

Dit artikel zal slechts kort ingaan op Ostarine, dus als je er meer over wilt weten, bekijk dan mijn artikel over Ostarine.

PCT, korte samenvatting

Wanneer een exogene bron van testosteron in het lichaam wordt gebracht, reageert het door de productie van testosteron in je teelballen te stoppen omdat er al genoeg van aanwezig is.

Het lichaam streeft altijd naar een goede balans van hormonen, ook wel homeostase genoemd, en daarom reageert het op deze manier.

Wanneer de endogene productie van testosteron wordt gestopt, stijgen je oestrogeen- en progesteronniveaus.

Alles is goed zolang je de SARM of steroïde in kwestie neemt, maar als je eenmaal stopt, blijft je lichaam achter met een overschot aan oestrogeen en niet genoeg testosteron om dit te compenseren.

Dit kan leiden tot het ontstaan van een katabole toestand, waarbij je je zuurverdiende spieren begint te verliezen, vet aankomt, je libido en energieniveau aanzienlijk dalen en je zelfs een depressie kunt krijgen.

Gynaecomastie is ook een punt van zorg, maar komt niet zo vaak voor als de bovenstaande punten.

Oestrogeen en testosteron zijn niet de enige twee hormonen die beïnvloed worden door dit proces, SHBG (sex hormone-binding globulin) en cortisol ervaren ook een piek.

We weten allemaal dat cortisol slecht voor ons is, omdat het niet alleen onze spieren vernietigt, maar ook onze gezondheid negatief beïnvloedt.

SHBG bindt aan testosteron, transporteert het en verandert het in een inactieve staat;

Dat is in principe wat er gebeurt als je cyclus eindigt, en daarom hebben mensen PCT bedacht om de bovenstaande symptomen te verlichten.

PCT helpt je lichaam om veel sneller homeostase te bereiken, omdat het de onbalans herstelt die is ontstaan in je HPA-as, die op zijn beurt weer testosteron gaat produceren.

Het gevaar van PCT

PCT is niet zonder gif, want SERM’s – de stoffen die voor PCT worden gebruikt – hebben zelf ook bijwerkingen.

De meest voorkomende bijwerkingen van SERM’s zijn de volgende:

 • Hoofdpijn
 • Problemen met zien
 • Hersenmist
 • Depressie
 • Erectiele disfunctie
 • Stemmingswisselingen
 • Pijn op de borst
 • Duizeligheid
 • Vermoeidheid
 • Opvliegers

Hoewel je misschien niet al deze bijwerkingen tegelijk ervaart, zullen sommige aanwezig zijn en je dagelijks leven verstoren.

Je moet alleen PCT nemen als het absoluut noodzakelijk is, anders onderwerp je je lichaam aan een onnodige marteling.

In het geval van Ostarine, als je bron legitiem is en als je je aan de aanbevolen doseringen en cycluslengtes houdt, is het zeer onwaarschijnlijk dat je er PCT voor nodig hebt.

Let wel, dit betekent niet dat je niet onderdrukt wordt, alleen dat de onderdrukking zelf het gebruik van PCT niet rechtvaardigt.

Wat is Ostarine, korte samenvatting

Ostarine, ook bekend als MK-2866 en Enobosarm, behoort tot een klasse geneesmiddelen die selectieve androgeenreceptormodulatoren (SARM’s) worden genoemd.

Deze medicijnen hebben zogenaamd alleen invloed op de androgeenreceptoren in je lichaam, zonder de inwendige werking van onze andere organen te beïnvloeden.

Het is bewezen dat Ostarine werkt en het is atleten in professionele sporten verboden om het te gebruiken omdat het een oneerlijk voordeel oplevert.

De belangrijkste voordelen van Ostarine zijn:

 • Toegenomen vetvrije spiermassa
 • Verbeterd lipidenprofiel
 • Verbeterde botsterkte
 • Verhoogd vetverlies

In een acht weken durende cyclus met Ostarine verliezen mensen meestal tot 3 tot 5% van hun totale lichaamsvet en winnen ze ongeveer vijf pond vetvrije spiermassa. Je dieet en trainingsroutines moeten op punt staan voor deze resultaten.

In tegenstelling tot wat wordt gedacht, heeft Ostarine wel enkele bijwerkingen, waarvan de voor de hand liggende onderdrukking van testosteron is, maar het heeft ook enkele andere nadelen, zoals:

 • Hoofdpijn
 • Haarverlies
 • Verstoord slaappatroon
 • Leververgiftiging

Zoals we kunnen zien, is alles in evenwicht. Nu we PCT en Ostarine hebben onderzocht, is het tijd om de brandende vraag van dit artikel te beantwoorden.

Heeft Ostarine een PCT nodig?

Het is onmogelijk om deze vraag te beantwoorden zonder dat ik naar je bloedtest kijk. Wat ook belangrijk is om te overwegen is de lengte van je cyclus, de genomen dosering, je geslacht en eerdere ervaring met SARMs.

Over het algemeen hoef je geen PCT te doen voor Ostarine, maar je zult nog steeds de testosterononderdrukking voelen.

Je kunt het beste stoppen met je af te vragen of je PCT nodig hebt en naar het ziekenhuis gaan en een bloedtest laten doen.

Wat zeggen de onderzoeken

Veel mensen wijzen graag op menselijke proeven met Ostarine en beweren dat zij geen PCT hoefden te gebruiken, dus waarom zouden bodybuilders dat wel moeten doen?

De waarheid is dat deze onderzoeken meestal zijn uitgevoerd in doseringen variërend van 0,1 mg tot 3 mg per dag, wat een schijntje is vergeleken met de doseringen die bodybuilders gebruiken.

Ik heb gehoord van mensen die tot 50 mg Ostarine per dag namen, niet dat ik dat aanbeveel.

Daarom maken de meeste onderzoeken niet eens melding van testosterononderdrukking of PCT, omdat de doseringen te laag waren om echt zo’n effect op het lichaam te hebben.

Hoe je weet of je een PCT nodig hebt

De enige zekere manier om te weten of je PCT voor Ostarine nodig hebt of niet, is door een bloedtest te doen en je testosteronniveau, SHBG, FSH (follikelstimulerend hormoon) en LH (luteïniserend hormoon) te meten.

Als deze vier hormonen slechts gedeeltelijk aangetast zijn en als je de bijwerkingen van onderdrukking niet zo erg voelt, hoef je geen PCT te doen.

Maar als een van deze vier hormonen niet goed werkt, moet je serieus overwegen om een PCT-cyclus te doen, zelfs als je je goed voelt.

Stemmingen kunnen tijdens suppressie in een oogwenk veranderen en ik heb persoonlijk bodybuilders gezien die zich binnen een dag van prima tot vreselijk voelden.

Geen PCT Ostarine Cyclus Voorbeelden

Ik zal je een aantal cycli met Ostarine laten zien waarbij het zeer waarschijnlijk is dat je er geen PCT voor nodig hebt. Ik heb ze zelf getest, op mijn eigen lichaam, en de resultaten waren bevredigend. 

Je kunt drie soorten cycli doen met Ostarine:

 • Bulking Cyclus
 • Snijden & Vetverbrandingscyclus
 • Cyclus van lichaamssamenstelling

Een cyclus duurt meestal acht weken en dat moet de maximale hoeveelheid tijd die u gebruikt een SARM die er zijn, zelfs als ze zo mild als Ostarine.

Sommige mensen nemen het tien of twaalf weken, maar daarmee bewijzen ze hun lichaam alleen maar een slechte dienst en vergroten ze op gevaarlijke wijze hun kans op een Testosteron shutdown.

Laten we, met dat uit de weg, de drie bovenstaande cycli eens nader bekijken.

Bulking Cyclus

Hoewel Ostarine meestal niet wordt genomen tijdens een spierversterkingscyclus, kan het in zeldzame gevallen worden gebruikt om spierversterking te versterken en vet te verbranden, zelfs als je aankomt.

Je dosering moet 15 mg per dag zijn, in totaal acht weken lang. Vrouwen moeten de helft van die dosis nemen als ze een bulk willen met Ostarine.

Snijden & Vetverbrandingscyclus

Tijdens een cut met Ostarine zul je het grootste deel van je spiermassa kunnen behouden terwijl je toch vet verliest. Je hebt niet meer dan 10 mg Ostarine per dag nodig voor deze klus, en vrouwen bereiken vergelijkbare resultaten met slechts 5 mg per dag.

Cyclus van lichaamssamenstelling

Als je je lichaam opnieuw samenstelt, is het je doel om vet te verliezen en tegelijkertijd spieren op te bouwen. Hoewel dit misschien een beetje moeilijk te bereiken is, helpt Ostarine je daarbij.

Je moet 20 mg Ostarine per dag nemen gedurende acht weken. Vrouwtjes wordt geadviseerd om slechts 10 mg per dag te nemen.

Hoe doe je een PCT voor Ostarine?

Er zijn twee stoffen die me te binnen schieten als het gaat om een PCT voor Ostarine, namelijk Nolvadex en Clomid. De laatste is misschien een beetje te sterk voor Ostarine, dus ik  raad je aan om je PCT met Nolvadex te doen.

Omdat Clomid sterker is dan Nolvadex, heeft het ook meer bijwerkingen, daarom kiezen we in dit geval voor Nolvadex.

PCT voor Ostarine onder 25 mg per dag

Hier is een tabel die laat zien hoe een PCT voor Ostarine eruit zou moeten zien als je minder dan 25 mg per dag hebt genomen:

WeekOstarinePCT (Nolvadex)
1-8minder dan 25 mg per dag/
8-12/20 mg per dag

Het is erg onwaarschijnlijk dat je PCT nodig hebt voor Ostarine onder de 25 mg per dag, maar toch, als je bloedtest er slecht uitziet, wees dan niet verlegen om een PCT-protocol te doen.

Uiteindelijk kun alleen jij bepalen of je echt PCT nodig hebt of niet.

Lees ook:

PCT voor Ostarine meer dan 25 mg per dag

De tabel hieronder laat je zien wat je moet doen als je meer dan 25 mg Ostarine per dag hebt gebruikt:

WeekOstarinePCT (Nolvadex)
1-8Meer dan 25 mg per dag/
8-10/40 mg per dag
10-12/20 mg per dag

Het is zeer waarschijnlijk dat je je behoorlijk onderdrukt zult voelen als je meer dan 25 mg Ostarine per dag neemt. Persoonlijk zou ik nooit zoveel innemen, maar als het moet, volg dan de getallen in de tabel op en doe een vierweekse PCT met Nolvadex.

Een natuurlijk of legaal alternatief dat geen PCT nodig heeft

Een andere zeer effectieve manier om alle voordelen van Ostarine te krijgen zonder de negatieve effecten, is door een natuurlijk alternatief te gebruiken, zoals Osta 2866 van Crazy Bulk.

Osta 2866

Zoals de naam al doet vermoeden, bootst Osta 2866 alle voordelen van Ostarine na, maar het is een 100% natuurlijke formule en heeft geen negatieve bijwerkingen. Dit maakt het een uitstekende keuze.

Het verhoogt de natuurlijke testosteronproductie in je lichaam en is uitstekend voor spiergroei. Daarnaast is het ook geweldig om je kracht te vergroten, zodat je zwaarder en zwaarder kunt tillen.

Omdat het geen bijwerkingen heeft en testosteron in je lichaam niet onderdrukt, heb je geen PCT nodig nadat je klaar bent met een Osta 2866-cyclus. Bekijk mijn volledige Osta 2866 beoordeling door hier te klikken.

Vergelijkbare berichten