Testosteron Gel vs Injecties
Voordat je testosteronvervangingstherapie (TRT) ondergaat, is het belangrijk om de fysiologie van testosteron te begrijpen, te weten wie TRT zou moeten krijgen en de verschillende formuleringen van TRT, zoals injecties, gels en crèmes.
We hebben dit artikel samengesteld waarin we de voor- en nadelen uitleggen van twee van de meest voorkomende formuleringen van TRT – Injecties en gels – om je te helpen goed geïnformeerd te zijn voordat je de beslissing neemt met je arts als het gaat om het kiezen van de beste formulering van TRT – Testosteron Gel vs Injectie.
Belangrijkste behandelde punten
- Elke TRT-formulering heeft zijn eigen voor- en nadelen.
- Je moet met je artsen bespreken welke formule het beste bij je past. Wat voor jou werkt, hoeft niet per se voor anderen te werken.
- Zowel injecteerbare als topische (gel) testosteronformules zijn effectief in het verbeteren van psychoseksuele functies.
- Testosteron Enanthate is de goedkoopste van alle testosteron injecties.
- NTG’s kunnen mogelijk een geschikte TRT optie zijn bij mannen die vruchtbaarheid wensen.
Testosteron Hormoon
Testosteron is een essentieel, vitaal geslachtshormoon voor mannen, dat nodig is voor differentiatie, ontwikkelingsgroei en het behoud van het fenotype. [studie]
Testosteron is momenteel goedgekeurd door de Food and Drug Administration (FDA) voor primair of secundair hypogonadisme.
Met de wereldwijde toename van de levensverwachting van mannen en de ontwikkeling van goede testosteronpreparaten, is de belangstelling voor het voorschrijven van TRT drastisch toegenomen.
Bij jonge, gezonde mannen (20-30 jaar) worden de normale serumtestosteronniveaus (400-700 ng/dl) geregeld door de hypothalamus-hypofyse-gonadus-as en blijven ze binnen het normale bereik van 300-800 ng/dl. [studie]
De serumtestosteronspiegel daalt geleidelijk met de leeftijd bij mannen na het derde levensdecennium met ongeveer 1-2% per jaar, variërend van persoon tot persoon, en wordt beïnvloed door verschillende factoren zoals adipositas en chronische ziekten. [studie]
Wie heeft TRT nodig?
Hypogonadisme bij mannen is het klinische syndroom dat het gevolg is van het falen van de testis om voldoende testosteron en zaadcellen te produceren. [studie]
Klassiek hypogonadisme dat resulteert in duidelijk verlaagde T-spiegels als gevolg van aanwijsbare aangeboren of verworven aandoeningen op testiculair (primair hypogonadisme), hypothalamus-hypofysair (secundair hypogonadisme) of gecombineerd niveau is een universeel geaccepteerde indicatie voor testosteronvervangingstherapie. [studie]
In 2018 heeft de American Urological Association het gebruik van TRT aanbevolen bij patiënten met totaal testosteron < 300 ng/dl. [studie]
Hoe weet je dat je een tekort aan testosteron hebt?
Hier volgt een lijst met de meest voorkomende symptomen en tekenen van een tekort aan testosteron:
- Bloedarmoede.
- Depressieve stemming.
- Erectiestoornissen.
- Verminderd libido en seksueel verlangen.
- Verminderde spiermassa en spierkracht.
- Verminderde botmassa en osteoporose.
- Slapeloosheid en een verminderd gevoel van algemeen welzijn.
- Vergeetachtigheid, concentratieproblemen en geheugenverlies.
Wat is de volgende stap? Ga naar de dokter!
Je labresultaten zijn terug en je totale testosteron was < 300 ng/dl. Wat nu? Plan nu je afspraak met de specialist.
Je arts zal je medische voorgeschiedenis bekijken en een behandelplan opstellen dat past bij je klinische presentatie.
Testosteronvervangingstherapie
Er zijn verschillende testosteronpreparaten en toepassingswijzen beschikbaar, waarvan die welke fysiologische serumniveaus produceren de voorkeur verdienen, bijvoorbeeld bij voorkeur transdermale gels en langwerkend intramusculair testosteron undecanoaat. [studie]
Testosteron injecties
Langwerkend intramusculair testosteron
Langwerkende intramusculaire (IM) injecties met T-esters, zoals T-enanthaat, T-cypionaat en een mengsel van esters, worden al vele jaren gebruikt voor de behandeling van hypogonadisme.
Testosteron Enanthaat
Testosteron enanthaat is het meest voorkomende preparaat voor testosteronvervanging sinds de introductie in de vroege jaren 1950.
Het heeft een terminale halfwaardetijd van 4,5 dagen. De maximale concentraties worden bereikt na 10 uur na een enkele injectie van 250 mg.
Uit de farmacokinetiek van meervoudige doses blijkt een optimaal injectie-interval van 2-3 weken bij een dosis van 200-250 mg.
Testosteron Cypionate en testosteron Cyclohexanecarboxylaat
Testosteron cypionaat en testosteron cyclohexaancarboxylaat lijken op de farmacokinetische eigenschappen van testosteron enanthaat.
Ze bieden geen voordeel ten opzichte van de enanthate ester.
Testosteron propionaat
Testosteronpropionaat heeft een terminale halfwaardetijd van slechts 19 uur. Na een enkele injectie van 50 mg wordt de maximale concentratie bereikt na 14 uur.
De farmacokinetiek van meervoudige doses laat optimale intervallen van 2-3 dagen zien, maar schommelingen onder de normale waarden blijven bestaan. Daarom is het niet geschikt voor langdurige behandeling van hypogonadisme.
Testosteron Undecanoaat
Een extra langwerkende injecteerbare vorm van testosteron undecanoaat in ricinusolie, met een nog langere halfwaardetijd van ongeveer 34 dagen, die verhoogde doseringsintervallen tot drie maanden mogelijk maakt.
Het moet worden toegediend met een eerste dosis van 750 mg, 4 weken later gevolgd door nog een dosis van 750 mg. Daarna volgt om de 10 weken een intramusculaire injectie.
De individuele intervallen worden bepaald aan de hand van de serumtestosteronniveaus die vlak voor de volgende injectie worden gemeten.
Te hoge waarden leiden tot een verlenging van de injectie-intervallen, te lage tot een verkorting van de injectie-intervallen.
Langzame intragluteale injecties worden aanbevolen.
Voordelen
- Het bereiken van relatief stabiele normale T-niveaus.
- De minst frequente dosering onder de IM-preparaten.
- Het recente IPASS-onderzoek toonde aan dat injecteerbaar TU effectief was en goed werd verdragen met duidelijke verbeteringen in verschillende psychoseksuele functies en tailleomtrek.
Nadelen
- De relatief lange uitwasperiode die problemen kan veroorzaken als er complicaties optreden.
- Hogere kosten in vergelijking met andere IM-formuleringen.
- Het risico op pulmonale olie micro-embolie (POME) en anafylaxie.
- Moet op kantoor worden toegediend als een langzame injectie gedurende 2 minuten.
- Patiënten moeten gedurende 30 tot 45 minuten na toediening worden gecontroleerd vanwege het risico op het ontwikkelen van pulmonale olie micro-embolie.
Bijwerkingen van injecteerbaar testosteron
Cardiovasculaire voorvallen
In een retrospectieve analyse van drie databases werd het gebruik van injecteerbare preparaten in verband gebracht met een groter risico op MI en beroerte in vergelijking met het gebruik van T-gel.
Erytrocytose
Erytrocytose is een veel voorkomende bijwerking van T-toediening, vooral bij T-esterinjecties en bij oudere mannen. Erytrocytose trad ook significant eerder op bij mannen met injecteerbare T-formuleringen in vergelijking met de andere twee formuleringen.
Pulmonale olie micro-embolie (POME)
Hoewel de injecteerbare preparaten over het algemeen als zeer veilig worden beschouwd, bestaat er een risico op pulmonale olie micro-embolie (POME).
Klinisch wordt het gekenmerkt door korte ademhalingssymptomen zoals hoesten, aandrang om te hoesten en kortademigheid onmiddellijk na de injectie.
Het is waargenomen na injectie van testosteron enanthaat in ricinusolie met een percentage van 1,5% van de injecties. Op dezelfde manier kan het optreden na intramusculaire injectie van testosteron undecanoaat, hoewel tegen een veel lager tarief.
De FDA heeft een speciale waarschuwing voor POME verplicht gesteld bij de toelating van intramusculair testosteron undecanoaat (Aveed®) in de VS. Dit preparaat bevat slechts 750 mg testosteron undecanoaat en vereist daarom iets kortere injectie-intervallen van ongeveer 10 weken. [studie]
Bewaking
Injecteerbaar testosteron enanthaat of cypionaat: meet het serumtestosteronniveau halverwege tussen injecties. Als de testosteronspiegel 700 ng/dl (24,5 nmol/liter) of 400 ng/dl (14,1 nmol/liter) is, pas dan de dosis of frequentie aan. [studie]
Injecteerbaar testosteron undecanoaat: meet het serumtestosteronniveau vlak voor elke volgende injectie en pas het doseringsinterval aan om het serumtestosteron binnen het midden van het normale bereik te houden.
Transdermale testosteron gel
Een andere transdermale toepassing is het gebruik van testosterongels die op grote huidoppervlakken worden aangebracht om voldoende hoeveelheden van het hormoon te laten resorberen.
Waar en wanneer moet je T Gel aanbrengen?
Fysiologische niveaus ontstaan wanneer deze gels, die ’s ochtends op de bovenarm, schouders en buik worden aangebracht, vijf tot tien minuten drogen.
Voordelen van testosterongel
Hier zijn enkele voordelen van testosterongel:
Stabiele T-serumniveaus
Transdermale testosterongels resulteren in relatief stabiele testosteronserumspiegels en hun farmacokinetische profiel bootst de fysiologische dagschommelingen van de T-concentratie na.
De serumtestosteronspiegel blijft op peil als de plaats van aanbrengen 4-6 uur na het aanbrengen van de testosterongel wordt gewassen.
Gemakkelijk en snel te verwijderen
Door hun korte werkingsduur kan het effect van TRT snel worden geëlimineerd bij verwijdering, mocht er een bijwerking optreden.
Deze voordelen maken transdermale preparaten tot de voorkeursbehandeling, vooral bij het starten van een therapie, bij oudere mannen met hypogonadisme of bij patiënten met wisselende symptomen veroorzaakt door andere formuleringen.
Vetvrije Lichaamsmassa
In zijn 3 jaar durende klinische studie bevestigden Storer et al. de effecten van testosteronvervangingstherapie met 7,5 g 1% testosterongel op de vetvrije lichaamsmassa bij 135 oudere mannen ouder dan 60 jaar die in de gemeenschap woonden met een baseline totaal testosteronniveau van 100-400 ng/dL en vrij testosteron van <50 pg/mL.
Botmineraaldichtheid
De laatste studie van Snyder et al. meldde dat een behandeling van 12 maanden met 5 g/dag 1% testosterongel bij 110 mannen ouder dan 65 jaar en serumtestosteronniveaus lager dan 275 ng/dL resulteerde in een significante toename van de volumetrische botmineraaldichtheid. [studie]
Seksuele activiteit
Op dezelfde manier heeft 1 jaar substitutietherapie met 5 g/dag 1% testosterongel bij 234 oudere mannen met een laag libido en een gemiddeld serumtestosteronniveau lager dan 275 ng/dL ook 10 van de 12 maten van seksuele activiteit, beoordeeld met behulp van de Psychosexual Daily Questionnaire, significant verbeterd. [studie]
Nadelen van Testosteron Gel
Hier zijn enkele nadelen van testosterongel:
Obesitas
Bij sommige hypogonadale mannen kunnen geen normale serum T-spiegels worden bereikt. Vooral patiënten met een hoge BMI kunnen hogere doses nodig hebben, aangezien obesitas de farmacokinetiek van transdermale preparaten lijkt te beïnvloeden.
Onbedoeld contact
Het risico van onbedoelde overdracht van contact op een andere persoon met T-gels.
Bij gebruik van gels of oplossingen moet onbedoelde overdracht door huidcontact met kinderen of vrouwen worden vermeden. Er zijn verschillende gevallen gemeld van androgenisatie van vrouwen, meisjes en jongens.
De FDA vond het risico van interpersoonlijke testosteronoverdracht zo ernstig dat fabrikanten van testosterongels in 2011 verplicht werden om een waarschuwing op de verpakking te vermelden.
Ondertussen kan dit geminimaliseerd worden door enkele voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het wassen van de handen na het aanbrengen, het vermijden van huidcontact totdat de gel volledig is opgedroogd en het bedekken van de plaats van aanbrengen met kleding.
Andere nadelen zijn:
- De noodzaak van dagelijkse toediening.
- Relatief hoge kosten.
Conclusie
Uiteindelijk is het niet zozeer een kwestie van testosteron injecties vs gels. Er is geen pasklare oplossing als het gaat om testosteronvervangingstherapie, maar wat we wel kunnen zeggen is dat elke methode op zijn eigen manier effectief is om symptomen van een laag testosterongehalte te verbeteren.
Het antwoord op de vraag welke methode voor jou het beste is, hangt af van jouw specifieke omstandigheden en daarom raden we je aan om goed geïnformeerd te zijn en de voor- en nadelen van elke formulering te begrijpen voordat je een beslissing neemt. We raden je ook aan om je behandelopties met je zorgverlener te bespreken.