Voedingsmiddelen die testosteron verhogen

Testosteron is een van de belangrijkste mannelijke geslachtshormonen dat nodig is voor veel lichamelijke processen, waaronder seksueel verlangen en energieniveaus. Hoewel veel elementen kunnen bijdragen aan een daling van testosteron, is leeftijd een van de meest voorkomende oorzaken.

Enkele andere factoren die van invloed zijn, zijn voeding en, in sommige gevallen, onderliggende medische problemen.

Voedingsmiddelen die testosteron verhogen

Symptomen van een laag testosterongehalte kunnen worden behandeld met hormoontherapie voor hypogonadisme, dat wordt gedefinieerd als een testosteronniveau van 300 nanogram per deciliter (ng/dL) of minder.

Hormoonmedicatie wordt meestal alleen gegeven als de testosteronniveaus van een man zijn gemeten en hij voldoet aan een of meer van de volgende criteria, wat suggereert dat zijn lage testosteron gekoppeld is aan een endocrien probleem.

Symptomen van laag testosteron bij mannen

  • tekenen van puberteit niet zichtbaar bij jongens op 14-jarige leeftijd
  • man ouder dan 45 jaar
  • verlies van libido
  • verminderde intellectuele capaciteit
  • osteoporose
  • verlies van spiermassa en kracht
  • erectiestoornis

Er moet een grondiger evaluatie en een lichamelijk onderzoek worden gedaan, maar artsen kijken naar deze gemeenschappelijke kenmerken bij de evaluatie van hypogonadisme.

Voedingsmiddelen die het testosteronniveau bij mannen verhogen

Als je testosteronniveau laag is, zijn er alternatieve methoden om het te verhogen die geen medicijnen bevatten. Dat klopt: er zijn natuurlijke manieren om testosteron te verhogen. Eén daarvan is via de voeding. Verschillende voedingsmiddelen zijn onderzocht en er is aangetoond dat ze het testosteronniveau verbeteren. Hier zijn 11 testosteronverhogende voedingsmiddelen.

Gember

Gember wordt al heel lang gebruikt als natuurlijk geneesmiddel. Het heeft natuurlijke ontstekingsremmende eigenschappen die onder andere helpen bij misselijkheid en pijn. Moderne studies hebben ontdekt dat gember meer beïnvloedt dan we voorheen dachten. Er is zelfs aangetoond dat het een geweldige natuurlijke testosteronversterker is!

Uit een onderzoek uit 2012 bleek dat de consumptie van slechts één gram gemberpoeder per dag de testosteronproductie met 17 procent kan verhogen. Gember lijkt te werken door het verhogen van de hoeveelheid van een hormoon (luteïniserend hormoon) dat helpt bij het verhogen van cholesterol in de testikels, en het verminderen van stress in de testikels wat antioxidantactiviteit bevordert.

Daarnaast ontdekten de onderzoekers dat de spermakwaliteit verbeterde bij de mannen die deelnamen aan het onderzoek.

Hoe op te nemen in je dieet:

Aanbevolen dosering is ongeveer 1 g per dag. Ofwel 1 gembercapsule; 4 kopjes gemberthee (8 oz elk), of een 8 oz ginger ale, gemaakt met echte gember.

Voedingsmiddelen die testosteron verhogen

Granaatappel

Historisch gezien staat granaatappel symbool voor vruchtbaarheid. Het is een vrucht die rijk is aan antioxidanten en die al heel lang wordt gebruikt voor medicinale doeleinden. Granaatappel heeft zelfs drie keer meer antioxidanten dan rode wijn en groene thee!

Het vermindert oxidatieve stress (stress veroorzaakt door reactieve zuurstof) in het lichaam, wat gekoppeld is aan ontstekingen. Met andere woorden, antioxidanten helpen de stress in het lichaam te verlichten. Recent onderzoek heeft aangetoond dat granaatappel ook het testosterongehalte kan verbeteren.

Volgens een studie uit 2012 hadden mannen die een week lang elke dag granaatappelsap dronken al na die tijd significant verhoogde testosteronniveaus (gemiddeld 24%). Dezelfde toename werd ook waargenomen na twee weken consumptie, wat suggereert dat granaatappel op lange termijn testosteronvoordelen kan hebben.

Hoe op te nemen in voeding:

Als je granaatappel niet graag rauw eet, kun je het altijd als sap drinken. Een kop granaatappelsap van 8 oz met een paar ijsblokjes om te helpen tegen de zomerhitte.

Ginseng

Ginseng is een bekend kruidengeneesmiddel dat al eeuwenlang wordt gebruikt. Het staat bekend om zijn vele verbazingwekkende voordelen, waaronder verbeterde energieniveaus, cognitie en verminderde stress. Ginseng heeft ook testosteronverhogende eigenschappen!

In een studie uitgevoerd door het Center for Disease and Prevention and Control in China werd ontdekt dat ginseng hielp het testosteronniveau te bevorderen. Deze studie was de eerste in zijn soort. Hoewel het onderzoek werd uitgevoerd op ratten, is het nog steeds belangrijk omdat het suggereert dat ginseng het vermogen heeft om testosteron ook bij mensen te beïnvloeden.

Een andere studie gepubliceerd in 2013 toonde ook aan dat muizen die grotere hoeveelheden ginseng kregen meer testosteron hadden dan muizen die veel minder kregen (1% versus 5% panax ginseng). Dit suggereert ook dat de hoeveelheid ginseng die wordt geconsumeerd van belang kan zijn.

Hoe op te nemen in voeding

Je kunt het rauw eten, als capsule, of koken in heet water en serveren als ontbijt- of avondthee. Belangrijk om te weten is dat ginseng evenveel cafeïne bevat als 1 kop koffie.

Hete saus

Het is geen geheim dat hete saus je leven een beetje pittiger kan maken. Maar wist je dat het ook kan helpen het testosteronniveau te verhogen?

Hete sauzen bevatten capsaïcine, de belangrijkste stof die chilipepers heet maakt. Capsaïcine, dat wordt gevonden in pepers, heeft een scala aan toepassingen die verder gaan dan alleen het verbranden van je mond. Er is ontdekt dat capsaïcine helpt bij pijnbestrijding, maar ook bij het afweren van dieren en de productie van testosteron.

Capsaïcine werkt door het stimuleren van de afgifte van een hormoon genaamd luteïniserend hormoon, dat verantwoordelijk is voor de productie van testosteron. Het helpt ook om stress in het lichaam te verminderen.

Uit een in 2015 gepubliceerd onderzoek bleek dat mannen die capsaïcine aan hun dieet toevoegden significant meer testosteron hadden. De deelnemers aan het onderzoek kregen 2 gram rode peperpoeder, wat overeenkomt met ongeveer 1/10e van een theelepel cayennepeper.

Hoe op te nemen in voeding

Je kunt hete saus aan zo ongeveer alles toevoegen! Probeer het op eieren, kip, vis of zelfs in een snufje cayannepeper in je smoothie. Pas alleen op dat je niet overdrijft – een klein beetje capsaïcine is voldoende.

Voedingsmiddelen die testosteron verhogen

Bladgroenten

Groene bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en snijbiet zijn een uitstekende bron van voedingsstoffen. Ze bevatten ook weinig calorieën, veel vezels en zijn rijk aan magnesium, waardoor ze perfect zijn voor mensen die willen afvallen. Maar dat is nog niet alles – deze bladgroenten kunnen ook helpen het testosteronniveau te verhogen.

Bladgroenten zijn rijk aan magnesium en bevatten veel antioxidanten, die kunnen helpen om stress en ontstekingen in het lichaam te verminderen en een gezond immuunsysteem te behouden. Magnesium werkt als een testosteronbooster door de productie van testosteron te helpen reguleren en de niveaus in balans te houden.

Een in 2015 gepubliceerde studie  toonde aan dat magnesiumsuppletie het testosterongehalte bij gezonde mannen verhoogde. De deelnemers aan het onderzoek die magnesium kregen toegediend, hadden een significante toename van de activiteit van het mannelijke gonadale systeem, dat een belangrijke rol speelt bij het behoud van gezonde testosteronniveaus.

Als het om je mannelijkheid gaat, zijn bladgroenten net zo belangrijk als je zou denken. Mannen die ze niet aten, hadden een slechte testiculaire functie en lagere testosteronniveaus, volgens een soortgelijke studie gepubliceerd in 2021.

Hoe op te nemen in voeding

Er zijn veel manieren om bladgroenten in je dieet op te nemen. Je kunt ze toevoegen aan smoothies, salades, sauteren als bijgerecht of zelfs gebruiken als basis voor een soep om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die nodig zijn om de testosteronproductie te stimuleren.

Eieren

Eieren hebben een zonnige kant, zo blijkt. Cholesterol in eidooiers helpt het lichaam testosteron aan te maken. De cellen in je testikels, die bekend staan als Leydig cellen, nemen het cholesterol in je bloed en zetten het om in testosteron. Zonder cholesterol zou je geen testosteron kunnen produceren en zou je testosteronvervangingstherapie nodig hebben om te overleven.

Er is slechts één studie afgerond tot nu toe in 2021 die de effecten aantoonde van een hoog cholesteroldieet gebaseerd op de consumptie van eieren. Er werd een onderzoek uitgevoerd waarbij de ene groep mannen een heel ei at en de andere alleen eiwitten.

Tot hun verbazing hadden de mannen die het hele ei aten hogere testosteronniveaus dan degenen die alleen eiwitten aten. Dit suggereert dat cholesterol in eierdooiers op natuurlijke wijze testosteron kan helpen stimuleren.

Hoe op te nemen in voeding

Als je alle voordelen van eieren wilt benutten, moet je ervoor zorgen dat je het hele ei eet. Dit betekent zowel de dooier als het eiwit. Je kunt ze toevoegen aan smoothies of over gestoomde volkorenrijst.

oysters

Oesters

Oesters zijn een soort schaaldieren die vaak als afrodisiacum worden beschouwd. Ze bevatten veel zink, wat essentieel is voor de productie van testosteron. Zink is belangrijk voor de productie van testosteron en helpt om het niveau stabiel te houden. Mannen met een licht zinktekort worden in verband gebracht met hypogonadisme (laag testosteron).

Uit een studie, bleek dat mannen die een zinksupplement kregen, verhoogde testosteronniveaus hadden. De deelnemers aan het onderzoek kregen dagelijks 30 mg zinksupplementen. Aan het einde van het experiment hadden degenen die zinksupplementen innamen hogere testosteronniveaus dan toen het onderzoek begon.

Hoe op te nemen in voeding

Voeg een paar rauwe oesters toe aan je avond- of avondmaaltijd. Als je het niet kunt verdragen om rauwe oesters te eten, is grillen ook een geweldige manier om van de voordelen te genieten.

Vette vis

Vette vis, zoals zalm en tonijn, is geweldig voor de testosteronproductie. Dit komt omdat ze veel omega-3 vetzuren, zink en vitamine D bevatten. Deze essentiële voedingsstoffen zijn allemaal gekoppeld aan de productie van testosteron.

Wanneer mannen met een laag testosterongehalte visoliesupplementen kregen, steeg hun testosterongehalte in een onderzoek naar mannen met overgewicht en obesitas met een laag testosterongehalte.

Hoe op te nemen in voeding

Een goede manier om deze voordelen te krijgen is door minstens twee keer per week zalm of tonijn te eten. Je kunt ook een visoliesupplement nemen als je niet van vis houdt of het niet regelmatig kunt eten. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat de consumptie van te veel vis kan leiden tot een verhoogd risico op vergiftiging vanwege de hoge hoeveelheden kwik die in bepaalde vette vissoorten zitten.

Knoflook

Vampieren bestaan misschien niet echt, maar de testosteronverhogende eigenschappen van knoflook zijn geen mythe. Knoflook bevat allicine, een stof die in verband wordt gebracht met verhoogde testosteronniveaus.

Knoflook heeft een lange en roemruchte geschiedenis, die teruggaat tot de Griekse tijd toen Olympische atleten knoflook aten voor de wedstrijden. Toen was er nog geen wetenschappelijk bewijs om de testosteronverhogende claims te ondersteunen, maar nu wel.

Een studie die testosteron in muizen mat, zag dat na 28 dagen de testosteronhoeveelheden significant hoger waren. Hun bevindingen schetsten de invloed van knoflook op geslachtshormonen zoals testosteron.

Knoflook helpt ook door het verlagen van cortisol, een stresshormoon dat het testosteronniveau kan verlagen als het te hoog is.

Hoe op te nemen in voeding

Knoflook kan gemakkelijk aan veel gerechten worden toegevoegd. Het kan worden gebakken en toegevoegd aan groenten, worden gebruikt als smaakmaker voor vlees of zelfs rauw worden gegeten.

venison

Hertenvlees

Hertenvlees is een soort dat mager is en boordevol eiwitten zit. Het is ook een uitstekende bron van zink, dat zoals we weten essentieel is voor de productie van testosteron. Een portie van 100g hertenvlees heeft een prachtige balans tussen het hoge vetgehalte van rund- en lamsvlees en 32% van de dagelijkse zinkinname.

Hoe op te nemen in voeding

Je kunt hertenvlees op verschillende manieren bereiden, waaronder grillen, roosteren en zelfs roerbakken.

Het is belangrijk om niet te veel vlees te eten, omdat dit kan leiden tot andere gezondheidsproblemen. Als je hertenvlees in je dieet opneemt, zorg er dan voor dat het mager en grasgevoerd is om er het meeste voordeel uit te halen.

Donkere Chocolade

We weten allemaal dat chocolade een heerlijke traktatie is. Maar wist je dat het ook kan helpen om het testosterongehalte te verhogen? Pure chocolade zit vol gezonde ingrediënten die verantwoordelijk zijn voor de vele voordelen.

Chocolade is een geweldige bron van antioxidanten, en pure chocolade heeft nog grotere hoeveelheden cacaoflavanolen. Deze flavanolen blijken het testosterongehalte te verhogen en de spermakwaliteit te verbeteren dankzij hun sterke antioxiderende werking.

Antioxidanten zijn belangrijk voor de productie van testosteron omdat ze de cellen in de testes die testosteron produceren helpen beschermen tegen schade. Als deze cellen gezond zijn, kunnen ze efficiënter testosteron produceren.

Van theobromine, een ander bestanddeel van pure chocolade, is in studies aangetoond dat het stress en angst vermindert. Dit is belangrijk omdat hoge stressniveaus kunnen leiden tot hoge cortisolniveaus, die zoals we weten de testosteronproductie verlagen. Als je pure chocolade eet, wordt het cortisolgehalte in het bloed dus verlaagd, waardoor de testosteronproductie op natuurlijke wijze verbetert.

Hoe op te nemen in voeding

Om de voordelen van pure chocolade te krijgen, moet je ervoor zorgen dat de chocolade die je eet voor minstens 65% uit cacao bestaat. Je kunt het eten als tussendoortje, toevoegen aan je ontbijt of havermout, of zelfs gebruiken in bakrecepten. Overdrijf het niet, want te veel suiker kan de testosteron-boost tenietdoen.

Andere manieren om testosteron op natuurlijke wijze te verhogen

Ashwagandha

Een recent ontdekte manier om je testoteron te verhogen is met Ashwagandha. Deze wortel bestaat al eeuwen en wordt in de traditionele Indiase geneeskunde gebruikt om verschillende problemen te behandelen. Het is vooral bekend om zijn stressverlagende eigenschappen.

Recente studies hebben echter ontdekt dat het de bloedsomloop in het hele lichaam helpt verbeteren en zelfs het aantal zaadcellen, het ejaculaatvolume en de serumniveaus van testosteron verhoogt.

Macawortel

Maca is een andere traditionele wortel die al eeuwen wordt gebruikt. Het is het meest bekend als een energiebooster en libidoversterker. Maar uit recente studies is gebleken dat het ook kan helpen om het testosteronniveau te verhogen en de kwaliteit van het sperma te verbeteren.

Natuurlijk testosteron supplement

Hoewel er een aantal kruiden bekend zijn die testosteron bij mannen verhogen, is het niet mogelijk om ze allemaal afzonderlijk te hebben. Natuurlijk testosteron bestaat niet alleen uit deze kruiden, maar ook uit veel andere ingrediënten, waaronder vitaminen, aminozuren en mineralen die de testosteronproductie in het lichaam stimuleren, zodat het lichaam op natuurlijke wijze meer van dit mannelijke hormoon kan aanmaken.

Testo Prime

Testo Prime is een testosteronsupplement van topniveau voor mannen, bestaande uit ingrediënten zoals D-asparaginezuur, fenegriek, ashwagandha-extract, panax ginseng, groene thee-extract, granaatappelextract, vitamine d, zink, enz.

Het zorgt er niet alleen voor dat het lichaam meer testosteron aanmaakt, het helpt ook de bloedtoevoer naar de genitaliën te verhogen, waardoor het libido toeneemt. Het kan ook helpen de spiermassa en spierkracht te vergroten, zodat je betere resultaten behaalt met trainen in de sportschool.

Het kan ook het energieniveau verhogen en het uithoudingsvermogen helpen verbeteren. Het is ook zeer effectief bij het verminderen van stress.

Testo Prime heeft geen bijwerkingen en heeft indrukwekkende gebruikersbeoordelingen ontvangen. Klik hier om mijn uitgebreide recensie van Testo Prime te lezen.

Vergelijkbare berichten