Verlaagt alcohol het testosteron?

In mijn coaching ontdekte ik dat regelmatige alcoholconsumenten een van de meest uitdagende cliëntencategorieën zijn om mee om te gaan, omdat hun lichaam vaak te moeilijk te bewerken lijkt.

Verlaagt alcohol het testosteron

Ze moeten twee keer zo hard werken om lichaamsvet te smelten en spieren te kweken – wat kan wijzen op een laag testosteronniveau. Bovendien is bekend dat alcohol en testosteron niet goed samengaan,

Dus besloot ik een paar dagen relevante literatuur over dit onderwerp door te nemen en daarna sprak ik met mijn arts over de effecten die alcohol zou kunnen hebben op het testosteronniveau.

Dit is wat ik weet.

Korte samenvatting

  • Alcoholgebruik heeft een negatieve invloed op het testosteronniveau doordat het de hormonale functies en klieractiviteiten verstoort die essentieel zijn voor de productie van testosteron.
  • Regelmatig alcoholgebruik, zelfs in matige hoeveelheden, kan leiden tot een aanzienlijke daling van het testosteronniveau, wat invloed heeft op de spiermassa, de geslachtsdrift en de algehele gezondheid.
  • Zoals blijkt uit een studie uit 2019, gepubliceerd in het Journal of Clinical Medicine, daalde het testosteronniveau bij gezonde mannen aanzienlijk binnen slechts drie dagen na het nuttigen van 16 oz whisky per dag gedurende 30 dagen.
  • Persoonlijk ben ik van mening dat een matige alcoholinname en een gezonde levensstijl de testosteronniveaus en het algehele welzijn aanzienlijk kunnen verbeteren.

Hoe kan alcohol het testosteron beïnvloeden?

Alcohol kan een negatief effect hebben op testosteron door de functie van hormonen en klieren die essentieel zijn voor de productie ervan te verstoren, met name de hypothalamus, de voorste hypofyse en de testes.

In mijn coachingervaring heb ik de testosteronniveaus van klanten aanzienlijk zien verbeteren zodra ze hun alcoholgebruik verminderden.

De actieketen

De hypothalamus geeft gonadotropine-releasing hormoon (GnRH) af dat inwerkt op je hypofyse.

Vervolgens geeft de hypofyse follikelstimulerend hormoon (FSH) en luteïniserend hormoon (LH) vrij. Als reactie op FSH en LH produceren de testikels testosteron (het primaire mannelijke geslachtshormoon)[1].

In principe belemmert alcohol de testosteronsynthese door in te grijpen in alle drie de klieren (bijv. beschadiging van de Leydig cellen in de testes, het deel waar testosteron wordt geproduceerd) [2].

Bovendien, wanneer je drinkt en je lever ethanol (alcohol) metaboliseert, neemt de hoeveelheid van het co-enzym NAD+, dat verantwoordelijk is voor de productie van testosteron, af. Dit gebeurt omdat NAD+ voorrang geeft aan het metabolisme van alcohol in plaats van aan de synthese van testosteron. Dit gebeurt omdat NAD+ prioriteit geeft aan het helpen van het alcoholmetabolisme in plaats van aan de testosteronsynthese, volgens de NIAAA.

“Zwaar alcoholgebruik kan je hersenen en testiculaire functie onderdrukken en na verloop van tijd het testosteron verlagen, evenals het aantal zaadcellen.”

– Joshua Calvert, arts, uroloog

Indirecte hormonale interferentie

Overmatig drinken kan ook bepaalde endorfines vrijmaken, die indirect het testosteronniveau beïnvloeden.

Hetzelfde geldt voor het stresshormoon cortisol. Volgens het Journal of Sports Science and Medicine neemt cortisol toe bij alcoholgebruik en vermindert het dus de testosteronsynthese[3].

Daarnaast kan chronisch alcoholmisbruik je slaapschema verstoren en de omzetting van testosteron in oestrogeen in het lichaam verhogen.

Tot slot kan het drinken van alcohol androgeenvervangingstherapie ineffectief of zelfs schadelijk maken. Een BMC Gastroenterology studie uit 2021 benadrukt dat bij aandoeningen zoals hepatitis B virus gerelateerd acuut-op-chronisch leverfalen, testosteronniveaus lager dan 142,39 ng/dL geassocieerd zijn met een grotere ernst van de ziekte en slechtere resultaten, wat de complexiteit van het beheer van dergelijke gezondheidsproblemen onderstreept[4].

Alcohol kan daarom zowel op korte als op lange termijn veranderingen in het testosteronniveau veroorzaken, afhankelijk van de hoeveelheid en de consistentie van alcoholgebruik.

Hoeveel is te veel?

Als je bepaalt hoeveel je eigenlijk drinkt, zou het duidelijker moeten worden of alcohol je testosteronspiegel beïnvloedt. In mijn praktijk heb ik zelfs gematigde drinkers testosteron zien verbeteren als ze minderen.

Als je niet zeker weet hoe je je alcoholconsumptie moet kwantificeren en categoriseren, kunnen enkele richtlijnen je helpen[5].

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) zijn er twee categorieën:

  1. Matig drinken – Twee drankjes of minder per dag voor mannen en één drankje of minder voor vrouwen worden beschouwd als matig alcoholgebruik.
  2. Zwaar drinken – Vijftien of meer drankjes per week voor mannen of acht of meer per week voor vrouwen vormen alcoholmisbruik.

Onthoud dat alcoholische dranken verschillende alcoholpercentages hebben, dus matiging is belangrijk.

Maar zelfs matig drinken kan het testosteronniveau beïnvloeden, waarbij een studie van het tijdschrift Alcohol, Clinical, and Experimental Research een daling van het testosteron aantoonde vanaf 30 minuten na consumptie[6].

“Alcoholisme is een grote factor waar mensen niet vaak aan denken als ze te maken hebben met laag testosteron.”

– Luma Ghalib, dokter.

Een studie uit 2019, gepubliceerd in het Journal of Clinical Medicine, ontdekte dat wanneer gezonde mannen een maand lang dagelijks 16 oz whisky consumeerden, hun testosteronspiegel vanaf de derde dag aanzienlijk begon te dalen. Tegen het einde van de maand waren deze niveaus vergelijkbaar met die bij mannen met alcoholisme[7].

In een studie gepubliceerd in het International Journal of Andrology werd zware alcoholconsumptie in verband gebracht met een verminderde testiculaire functie[8].

Bij zware drinkers (meer dan 80 g/dag) had slechts 36,4% een normale spermatogenese, in tegenstelling tot 81,3% van de niet-alcoholische controles. Bovendien vertoonden zware drinkers een verhoogd percentage spermatogene stilstand (52,3%) en Sertoli cell-only syndroom (11,4%), wat de significante negatieve invloed van alcohol op de mannelijke reproductieve gezondheid benadrukt.

Hoe de schade herstellen en de testosteronproductie verhogen?

Om de schade te herstellen en de testosteronproductie te verbeteren, is een van de eerste dingen die je moet doen het vermijden van voedingsmiddelen die testosteron doden en het vermijden van alcoholgebruik.

Ik heb veel klanten begeleid bij het afkicken van alcohol en het positieve effect op hun testosteronniveau en algemene gezondheid is vaak opmerkelijk.

Een alcoholpauze geeft je lever de kans om te herstellen en helpt je te observeren hoe je lichaam reageert. Een onderzoek bij muizen toonde aan dat de schade die alcohol veroorzaakt aan het mannelijke voortplantingssysteem ongedaan kan worden gemaakt na tien weken onthouding[9].

Verder onderzoek is nodig om de snelheid en mate van herstel van het testosteronniveau bij mannen na het stoppen met drinken vast te stellen.

Het is belangrijk om op te merken dat alcoholconsumptie over het algemeen de testosteronsynthese verlaagt, en mannen met al lage of gemiddelde testosteronniveaus kunnen negatieve symptomen ervaren[10].

De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Erectiestoornissen
  • Lager aantal zaadcellen
  • Verminderde zin in seks
  • Lage energie
  • Depressie
  • Verminderde spiermassa en spierkracht

Dus, nadat je alcohol hebt gedumpt, is het volgende wat je moet doen een algehele gezonde levensstijl aannemen – evenwichtig eten, regelmatig bewegen, voldoende slapen en junkfood vermijden zijn de aanbevolen manieren om testosteron op natuurlijke wijze te verhogen.

Bovendien adviseer ik mijn klanten altijd om een T-booster zoals Testo Prime in de mix op te nemen. Deze producten lieten zeer goede resultaten zien bij het aanvullen van de algehele niveaus, vooral tijdens de ‘herstel’-fase.

Gerelateerd: Verlaagt Spearmint Thee het testosteron?

Veelgestelde vragen

Kan alcohol testosteron verhogen?

Alcohol kan testosteron niet verhogen en het is bekend dat de relatie tussen alcohol en testosteron antagonistisch is. Alcohol verlaagt het testosterongehalte in het bloed bij mannen door een effect op de testikels en andere klieren.

Verhoogt alcohol het oestrogeen bij mannen?

Alcohol verhoogt het oestrogeengehalte bij mannen als ze zwaar drinken. Het is gedocumenteerd dat chronisch drinken de omzetting van testosteron in oestrogeen verhoogt en het niveau van stresshormonen verhoogt, wat ook een negatieve invloed kan hebben op testosteron.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *